Ing. Josef Kott

  • ANO 2011
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2022 15:06:00

Domácí porážky - nárůst nezákonného prodeje masa

Domácí porážky - nárůst nezákonného prodeje masa

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 17. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči.

 Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, milé kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, já jsem si dovolil po konzultaci se Státní veterinární správou společně s kolegou Pražákem nachystat pozměňovací návrh, týkající se domácích porážek. Pozměňovací návrh je velice jednoduchý. Dovolím si ho zde odůvodnit.

Jedná se v podstatě o to, že pokud se jedná o domácí porážku skotu mladšího 72 měsíců, může chovatel porazit nejvýše tři kusy ročně. Odůvodnění je také velice jednoduché. Návrh si klade za cíl zajištění lepší manipulace a kontroly s vedlejšími živočišnými produkty vznikajícími při domácích porážkách. Dále se návrh snaží o zvýšení bezpečnosti potravin vyrobených v České republice. A v posledních letech dochází k výraznému nárůstu domácích porážek, které nestačí fyzicky kontrolovat úřední veterinář. Výrobky z těchto porážek jsou čím dál více prodávány do tržní sítě. Zpracovatelé masa mají přitom dostatečnou kapacitu porážek, aby mohli zajistit chovatelům porážky v podstatě ze sta procent zdravotní bezpečnost získaného masa s oficiální veterinární kontrolou. Stávající nastavení domácích porážek v České republice má za následek výrazné navýšení nezákonného prodeje masa.

A teď si dovolím svůj drobný komentář. Ve veterinárním zákoně v podstatě do této chvíle při porážce skotu mladšího 72 měsíců stáří nebyla žádná omezující část. To znamená, že sami veterináři říkají, jak jsem řekl v odůvodnění, že oni nejsou schopni kapacitně obsáhnout veškeré domácí porážky, že dochází k tomu, že nekontrolovatelně u některých chovatelů dochází k výraznému navýšení porážených kusů skotu mladšího 72 měsíců. A vzhledem k tomu, že podporu tohoto pozměňovacího návrhu vyslovili i samotní, nechci říkat malí farmáři, ale i farmáři, kteří nemají až tak rozsáhlá stáda, tak se domnívám, že tento pozměňovací návrh je krok správným směrem a že díky tomu bychom měli v podstatě dostat pod kontrolu kvalitu i počet porážených kusů u všech zemědělských subjektů s tím, že kontrola, která bude prováděná, myslím i v návaznosti na to, že byl příslib, že veterinární zákon bude i v následujícím období znovu otevřen pro to, abychom mohli rozšířit osoby, které budou schopny a budou moci kvalifikovaně provádět kontrolu o další školy. Nebude to pouze veterinární fakulta, ale vzhledem k tomu, že víme, že na České zemědělské univerzitě bude otevřen akreditovaný obor se zaměřením právě na veterinu jako takovou, tak že i zde budou do budoucna odcházet kvalifikovaní pracovníci, kteří budou schopni v rámci kontrol zabezpečit kvalitu masa a výrobků následně dodávaných na český trh.

To je ve stručnosti odůvodnění pozměňovacího návrhu mého a kolegy Pražáka a v podrobné rozpravě se k němu přihlásím. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama