Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2022 18:12:00

Po letech se začnou snižovat zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven

Po letech se začnou snižovat zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

 Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a vážení kolegové, dnes tady projednáváme vládní návrh zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterým vláda snižuje platby za státní pojištěnce z 1 967 korun na 1 567, tedy o 400 korun. Snížením plateb za státní pojištěnce půjde letos do zdravotnictví o 14 miliard korun méně, a je tak ohrožena kvalita zdravotní péče a samozřejmě to s sebou přináší i riziko jejího omezení.

Vláda prostřednictvím pozměňovacího návrhu, který se tady bude dnes načítat, se chystá předložit automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce, která má vycházet z inflace. S automatickou valorizací jako takovou určitě souhlasíme, ale vláda s tím přichází poté, co platby za státní pojištěnce snížila. Pokud se podle predikce zvedne v příštím roce platba za státní pojištěnce, tak bude činit 1 878 korun, což je méně, než byla ta původní letošní částka před snížením z těch 1 967 korun. Podle návrhu valorizace by stát odvedl příští rok za státní pojištěnce i tak o 3,4 miliardy méně, než mělo putovat letos. Stát platí státní pojištění zhruba za 5,9 milionu lidí. Státními pojištěnci jsou například děti, důchodci, příjemci rodičovského příspěvku, ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené, uchazeči o zaměstnání, osoby závislé na péči jiné osoby ve druhém, třetím nebo čtvrtém stupni a osoby pečující o tyto osoby, vězni, ale nyní také uprchlíci z Ukrajiny, o jejichž počtu vláda vlastně nemá ani přesně přehled. Nacházíme se tedy v době, kdy čeká naše zdravotnictví větší zátěž, jelikož s uprchlíky z Ukrajiny se počet státních pojištěnců navyšuje. Tento krok vlády je výrazným ohrožením kvality a dostupnosti zdravotní péče a nelze s ním souhlasit. Snížení plateb za státní pojištěnce v době, kdy pojišťovny budou doplácet péči za loňský rok, zřejmě povede k tomu, že se po letech začnou snižovat zůstatky na účtech zdravotních pojišťoven. Pro Vojenskou pojišťovnu třeba to může znamenat i to, že závěrem roku bude nucena začít zpožďovat platby poskytovatelům o několik dnů, jak uvedl Zdravotnický deník.

Nový automatický mechanismus úhrad za státní pojištěnce určitě pomůže pojišťovnám i zdravotníkům lépe plánovat péči, jelikož budou vědět, s jakou částkou mohou následující rok pracovat, ale přijít s tím po snížení plateb je čitý alibismus. Za rok 2021 byly pojišťovny v deficitu téměř 15 miliard korun. Byl tu sice covid, ale teď tu máme zase válku na Ukrajině a uprchlíky. Sama Česká lékařská komora a její prezident Milan Kubek kritizuje fakt, že podle navrhované valorizace se platby za státní pojištěnce dostanou ke 2 000 korun až kolem roku 2025. Valorizační mechanismus je navíc nastavený tak, že se podíl platby státu na celkových příjmech systému veřejného zdravotního pojištění bude snižovat a úměrně tomu se budou prohlubovat ekonomické problémy našeho zdravotnictví. Šetřit na zdravotnictví, a tedy na zdraví našich občanů je to nejhorší, kde vláda mohla chtít ušetřit. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama