plk. Ing. Zdeněk Nytra

  • ODS
  • Ostrava-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2022 19:03:00

Z návrhu není jasné, jak budou soudy zjevnou neopodstatněnost posuzovat

Z návrhu není jasné, jak budou soudy zjevnou neopodstatněnost posuzovat

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k směrnici o ochraně před strategickými žalobami proti účasti veřejnosti

 Děkuji, vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové.

Výbor projednával uvedený tisk na své 32. schůzi, konané dne 14. června. Usnesení máte v písemné podobě, takže já ho nebudu číst. Jenom krátkou poznámku k tomu průběhu, protože usnesení nejenom našeho výboru pro evropské záležitosti, ale i výboru ústavně-právního, který dával podklady, tak se zabýval a v podstatě ztotožnil s názorem vlády, respektive se stanoviskem k tomuto tisku. A z toho bych jenom vyjmenoval pět šest bodů, kdy vláda se oprávněně domnívá, že tento návrh nepřiměřeně zasahuje do koncepce civilního procesu. Při institutu zamítnutí žaloby v rané fázi pak lze tento institut chápat jako tlak na soud, aby zrychleně přezkoumal skutkové okolnosti těch případů. S tím, že lze pochybovat, jestli zrovna tyto případy mají mít přednost před jinými agendami soudu.

Není z toho návrhu jasné, jak budou soudy tu zjevnou neopodstatněnost posuzovat a zda tento institut bude mít skutečně harmonizační účinek. V tom návrhu se uplatňuje ustanovení o obrácení důkazního břemene i úprava náhrady nákladů znamená zjevné nerovné postavení těch stran sporu. Proto náš výbor konstatoval – a to je asi nejdůležitější, že je návrh zapotřebí důkladně přepracovat.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama