doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2022 10:54:00

Malá násobilka energetiky pro členy vlády

Malá násobilka energetiky pro členy vlády

Komentář na facebookovém profilu k hlavním příčinám růstu cen plynu

 Proč stát nemůže ovlivnit nákupy plynu?

Protože v roce 2002 zprivatizoval přepravu a distribuci plynu. Obchod je díky tradičním stranám v rukou komerčních společností stejně tak zásobníky. Nepatří nám lautr nic.

Proč k nám proudí z drtivé většiny ruský plyn?
Protože musíme rozlišovat mezi obchodním kontraktem a tím, co k nám doputuje. Obchodní smlouvy mohou dodavatelé energií v ČR uzavřít s kýmkoliv, leč plyn k nám jde hlavně plynovodem z Německa, a do něj ústí hlavně plynovody ruské. K nám pak putuje směska plynu a nikdo nemá šanci ovlivnit její složení. Díky vybudování Nord Stream 1 v roce 2011 je v německých trubkách, směřujících do ČR, hlavně plyn ruský.

A co chystaný plynovod z Polska?
Ten byl podpořen, zajištěno bylo díky ČR i jeho financování v Polsku, a to ze zdrojů EU, ale nakonec polská strana investici striktně odmítla. Důvod? Dobudování Nord Stream 1, a tudíž dostatek plynu z Ruska a neochota budovat plynovod pro plyn zkapalněný, který byl dražší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama