Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2022 10:21:00

Jihomoravskému kraji chybí v rozpočtu téměř dvě a půl miliardy

Jihomoravskému kraji chybí v rozpočtu téměř dvě a půl miliardy

Na své výjezdní zasedání v úterý 28. června 2022 pozvali krajští radní členy Parlamentu ČR, zvolené za Jihomoravský kraj.

 Výjezdní rady v prostředí valtického zámku se jich zúčastnilo 12 - například ministr pro evropské záležitosti ČR Mikuláš Bek, senátor Roman Kraus nebo poslanci Jana Krutáková či Lubomír Wenzl.

Jihomoravští radní seznámili senátory a poslance s největšími investičními akcemi v regionu nebo s projektem nákupu nových vlaků za 6,7 miliard korun do majetku kraje. Apelovali na ně také v oblasti problematiky rozpočtového určení daní a změny zákona. Jihomoravský kraj je totiž se svým příspěvkem na osobu 5 763 korun za rok 2020 hluboko pod celostátním průměrem na jednoho obyvatele. Ten je o více než jeden a půl tisíce korun vyšší. Některé kraje, například Kraj Vysočina, dosahují až na dvojnásobek příjmu JMK.

„Jihomoravskému kraji chybí v rozpočtu téměř dvě a půl miliardy. Dostává nejméně peněz na jednoho obyvatele při nejvyšším HDP. Čas na změnu zákona o rozpočtovém určení daní už dávno nazrál. Našim zákonodárcům jsme symbolicky rozdali sedmičkové lahve vína, kde chybí 23 % tohoto oblíbeného nápoje,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich. „Peníze nám pak nedostačují na investice ve školství, sociálních službách nebo na rekonstrukci silnic a mostů, které jsou v našem kraji horší než jinde. Varování přinesl nedávno například zřícený most v Tetčicích na Brněnsku. Byl dlouhodobě v havarijním stavu a čekal na opravu.“

Výjezdní zasedání Rady JMK, tentokrát bez přítomnosti členů Parlamentu ČR, bude ve Valticích pokračovat i dnes.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama