RNDr. Věra Palkovská

  • BPP
  • Třinec
  • primátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2022 9:20:00

Rekonstrukce ulice Kaštanová začne 11. července. Udělat to chceme a musíme

Rekonstrukce ulice Kaštanová začne 11. července. Udělat to chceme a musíme

Rekonstrukce ulice Kaštanová, čili téměř 800 metrů dlouhého úseku z centra města směrem na sídliště Sosna, začne v létě, přesněji v pondělí 11. července.

Všichni občané a řidiči, kteří tímto úsekem byli zvyklí projíždět, budou o souvisejících dopravních opatřeních informováni prostřednictvím úřední desky, zpravodaje města, webových stránek a profilu města na sociálních sítích. O prázdninách pak dojde ke krátkodobé kompletní uzavírce komunikace. Detailní popis přijatých opatření přinesou, stejně jako v případě rekonstrukce nadjezdu, i regionální média a regionální televize.

Město Třinec se tak dohodlo s vlastníkem komunikace - Moravskoslezským krajem. Investiční akce vyjde na cca 53,5 milionu korun a bude financována z rozpočtů Moravskoslezského kraje a Statutárního města Třince. Město vynaloží se svého rozpočtu cca 26 milionů korun. Rekonstrukce klíčové dopravní tepny, která se nachází v havarijním stavu, skončí ještě před letošní zimou.

Přípravy na tuto významnou akci začaly na konci roku 2017 a zkraje následujícího roku byla podepsána mezi Moravskoslezským krajem, vlastníkem komunikace, a městem Třinec dohoda o spolupráci. Do příprav ale negativně vstoupila pandemie covid-19, která zkomplikovala již přípravu projektové dokumentace. Dnes je už situace úplně jiná, v řádu dnů budou podepsány smlouvy o dílo se zhotoviteli a od samotné realizace nás dělí vyřešení dopravních omezení v průběhu realizace stavby. „Rozumíme tomu, že pro řidiče by bylo lepší, kdyby rekonstrukce začala až po dokončení rekonstrukce nadjezdu na Závodní. Dopravních opatření je v současné době ve městě mnoho, ale kdybychom rekonstrukci Kaštanové odložili, museli bychom vypsat nové výběrové řízení. S ohledem na to, jak rostou ceny stavebních materiálů a služeb by rekonstrukce vyšla dráž. Chceme a musíme vše stihnout do zimy. Dopravní zátěž pro řidiče by v opačném případě byla ještě vyšší,“ vysvětluje Věra Palkovská. Zhotovitelem rekonstrukce je sdružení firem EUROVIA CS, a. s., a Strojírny a stavby Třinec, a. s.

Spolu s opravou povrchu komunikace proběhnou další stavební práce a úpravy na tomto úseku, po kterých dlouhá léta volali občané města. Součástí stavby tak bude například nová komunikace ul. Hřbitovní v délce cca 50 metrů, která usnadní vjezd a výjezd na parkovací plochy u budovy kostela a u areálu hřbitova. Podél opravované silnice budou předlážděny stávající chodníky a vybudovány nové, včetně jednoho nasvětleného přechodu pro chodce a jednoho nenasvětleného místa pro přecházení. Dojde i k úpravě dešťové kanalizace a rekonstrukci veřejného osvětlení. Opraví se stávající autobusové zastávky, včetně jejich zálivů a autobusových přístřešků podél rekonstruované silnice, a to konkrétně zastávky Třinec, Folvark a Třinec, Dolní Líštná, Sosna sídliště. „Jsem přesvědčená, že rekonstrukce ulice Kaštanová bude dalším z mnoha úspěšných společných projektů v posledních letech, na kterých se podílelo město a Moravskoslezský kraj. Zmínit můžeme spolupráci v rámci rekonstrukcí ulic Jablunkovská, Frýdecká či Nádražní,“ uvedla primátorka Věra Palkovská. 

„Na opravě silnice bude z důvodu jejího havarijního stavu na základě provedené odborné diagnostiky aplikována technologie hloubkové recyklace konstrukčních vrstev vozovky. Oprava bude prováděna po etapách v koordinaci se stavbou v gesci města Třince," sdělil náměstek hejtmana MSK Radek Podstawka. „Celková délka trvání opravy ul. Kaštanové, která je součástí podílu kraje, se předpokládá 120 dní. Zároveň se předpokládá její realizace s co nejmenším dopadem pro provoz veřejné dopravy a dopravní obsluhy ve vazbě na přilehlé podnikatelské subjekty a provoz krajské nemocnice," dodal.

"Součástí této náročné opravy, co se týče koordinace prací, bude také doplnění a výměna bezpečnostních prvků v trase, výměna a doplnění silničních vpustí a zatrubnění stávající silniční příkopy. Po samotné recyklaci bude vozovka opatřena dvěma vrstvami živičných směsí v celkové tloušťce 120 mm,“ uvedl technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák. Vlastník komunikace počítá  s tím, že postupně opraví další část ulice Kaštanová. V současné době je zpracována projektová dokumentace a bude požádáno o vydání stavebního povolení. Předpoklad realizace je cca rok 2024.

Všichni občané a řidiči, kteří tímto úsekem byli zvyklí projíždět, budou o souvisejících dopravních opatřeních informováni prostřednictvím úřední desky, zpravodaje města, webových stránek a profilu města na sociálních sítích. O prázdninách pak dojde ke krátkodobé kompletní uzavírce komunikace. Detailní popis přijatých opatření přinesou, stejně jako v případě rekonstrukce nadjezdu, i regionální média a regionální televize. 

„Bylo složité najít v souvislosti s ulicí Kaštanovou způsob řešení dopravy. Rozhodující roli a souhlas s tímto řešením má dopravní policie České republiky, naše městská policie, všichni dopravci, záchranná zdravotnická služba a hasiči. Obracím se opět na občany města s prosbou o trpělivost. Nemáme mnoho na vybranou. Po ukončení se výrazně zlepší dopravní situace a dojde ke zkvalitnění života v této části našeho města,“ dodala primátorka města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama