Ing. Jan Schiller

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2022 15:54:00

Vodík je surovinou budoucnosti

Vodík je surovinou budoucnosti

Společnost FOR H2ENERGY bude v zóně Triangle kupovat pozemky pro výstavbu vodíkového hospodářství

Slavnostním podpisem dnes uzavřel Ústecký kraj se společností FOR H2ENERGY, s. r. o., rezervační smlouvu na nákup pozemku o výměře 11,98 hektarů ve Strategické průmyslové zóně Triangle. Hejtman Jan Schiller a jednatel společnosti Tomáš Krenc podepsali smlouvu na krajském úřadě. Společnost plánuje v SPZ Triangle realizovat komplexní vodíkový projekt s názvem „H2 Triangle“.

Strategický vodíkový projekt H2 Triangle zahrnuje:

- Výstavbu lokálního vodíkového hospodářství
- Vědecko-výzkumné činnosti
- Výrobní a montážní haly pro výrobce vodíkových technologií

„Uvnitř průmyslové zóny Triangle bude instalována elektrolytická jednotka pro výrobu zeleného vodíku, kompresory pro jeho stlačení na požadovaný tlak a zásobníky pro jeho skladování a distribuci,“ přiblížil využití pozemků jednatel společnosti FOR H2ENERGY, s. r. o., Tomáš Krenc.

Součástí vodíkového hospodářství bude rovněž palivový článek, který poslouží k přeměně vodíku zpět na zelenou elektřinu upotřebitelnou v rámci areálu i mimo něj. V areálu bude postavena čerpací stanice se zaměřením na vodík a projekt počítá i s výstavbou vědecko-výzkumného centra a výrobních a montážních hal, ve kterých se mimo jiné budou vyrábět komponenty vodíkových technologií. Hlavním partnerem projektu H2 Triangle je vodíkový fond HYDROGEN2.

„Výstavba první etapy bude zahájena v roce 2024. Je to jeden ze strategických projektů v Ústeckém kraji v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace. Následné investice budou pokračovat v rámci druhé etapy až do roku 2033, kdy by měl být celý areál závodu dokončen. Předpokládaná výše celkové investice u tohoto projektu překročí 1 miliardu korun a přinese více než 400 nových pracovních míst. Vedení Ústeckého kraje bere transformaci regionu zcela vážně a toto je jeden z mnoha kroků do energetické a technologické budoucnosti. A vodík surovinou budoucnosti bezesporu je,“ okomentoval podpis smlouvy hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama