Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2022 19:48:00

Budeme podporovat zrychlení povolovacích procesů v oblasti obnovitelných zdrojů

Budeme podporovat zrychlení povolovacích procesů v oblasti obnovitelných zdrojů

Projev na 27. schůzi Senátu dne 20. července 2022 ke změně směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, o energetické náročnosti budov.

Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři. Dovolte mi, abych v krátkosti představil rámcovou pozici k návrhu revize směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, směrnice o energetické náročnosti budov a směrnice o energetické účinnosti, které vyšly 18. května tohoto roku jako součást balíčku REPower EU. V obecné rovině je záměrem balíčku co nejrychlejší ukončení závislosti na ruských fosilních zdrojích skrze urychlení energetické tranzice a posílení energetické odolnosti EU. Plán rozvíjí balíček Fit for 55 a upravuje a navyšuje cíle a závazky v oblasti podílu obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti do roku 2030. Pokud bych měl zdůraznit hlavní body návrhů, tak revize směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů zvyšuje unijní cíl pro podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie ze 40 na alespoň 45 % do roku 2030. Komise dále navrhuje nové články ke zjednodušení podmínek povolovacích procedur pro obnovitelné zdroje energie a jejich projekty.

Zásadními elementy návrhu jsou definice tzv. vhodných oblastí pro obnovitelné zdroje energie, které by členské státy měly identifikovat do jednoho roku od vstupu směrnice v platnost na základě vhodnosti pro jejich rozvoj. Nakonec přidává článek stanovující veřejný zájem, kdy by během povolovacího řízení bylo plánování, výstavba a provoz zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, jejich připojení k rozvodné síti a ukládání energie považováno za převažující veřejný zájem sloužící k veřejném zdraví a bezpečnosti. Evropská komise dále navrhuje úpravu směrnice o energetické účinnosti, konkrétně závazného unijního cíle snížení spotřeby energie z 9 na 13 procent v porovnání s rokem 2020, navrhuje rovněž nový článek směrnice o energetické náročnosti budov, a to povinnost členských států zajistit, aby budovy byly připraveny na výrobu solární energie. ČR vnímá urgentnost situace, která v důsledku ruské agrese na Ukrajině představuje ohrožení české i evropské energetické bezpečnosti, a zastává názor, že obnovitelné zdroje spolu s energetickou účinností hrají klíčovou roli při transformaci směrem k dosažení klimatické neutrality a snížení závislosti na fosilních palivech a jejich dodávkách. Jako předsednický stát tak ČR vyvine maximální úsilí při dosahování kompromisu mezi členskými státy a zajištěním vhodných podmínek pro podporu snadnějšího rozvoje obnovitelných zdrojů energie a navyšování energetické účinnosti. V tomto kontextu je třeba brát ohled na jednotlivé geografické podmínky členských států a apelovat na ekonomickou a technickou proveditelnost navrhovaných opatření, nákladovou efektivitu a materiálovou dostupnost, aby byla zajištěna jejich všeobecná podpora. Budeme nadále jednat o cíli zrychlení povolovacích procesů, na kterém panuje mezi členskými státy obecná shoda, ale budeme ještě detailněji diskutovat jednotlivá navržená opatření, aby systém zjednodušovacích povolení byl dobře technicky a legislativně nastavitelný. Povedeme s členskými státy diskusi o dalším navyšování cíle pro obnovitelné zdroje a pro energetickou účinnost, které se zdají být mnohé sporné.

Vážené paní senátorky, páni senátoři, navržené revize směrnic reflektují urgentnost situace a mají potenciál vést k rychlejšímu odchodu od fosilních paliv a snížení závislosti dovozu z Ruské federace.

Jako předsednický stát povedeme diskuse o tom, jak návrh co nejlépe sladit s aktuálními potřebami členských států tak, aby došlo k podpoře flexibility a byly zohledněny geografické, technologické a nákladové možnosti jednotlivých členských států s ohledem na dopady na domácnosti a průmysl. Budeme nadále podporovat cíl zrychlení povolovacích procesů v oblasti obnovitelných zdrojů energie a dbát na to, aby byly správně nastaveny po technické a legislativní stránce. Jako předsednický stát se budeme snažit o dosažení co nejrychlejšího kompromisu v radě a následujících trialozích. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama