Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2022 13:51:00

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro celé území státu bude moci vyhlásit stav nou

Ministerstvo průmyslu a obchodu pro celé území státu bude moci vyhlásit stav nou

Projev na 27. schůzi Senátu České republiky dne 27. července 2022 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

 Krásné dobré ráno, vážený pane předsedo Senátu, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych krátce okomentoval předložený návrh, kterým je novela energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie. Senátní tisk č. 275.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předkládá novelu v reakci na současnou energetickou krizi s cílem zavést opatření ke zmírnění dopadů růstu cen energií na odběratele elektřiny, zemního plynu a tepla. Novela zavádí pro tento účel dva nové instituty, kterými jsou příspěvek na elektřinu a zemní plyn a příspěvek na teplo.

V současné době se velká část občanů dostává do vážných finančních problémů v důsledku vysokých cen energií. Řešit tento problém pouze poskytnutím sociální pomoci, jako je příspěvek na bydlení, který cílí pouze na skupinu sociálně slabých občanů, není v této době dostatečné. Proto je v předložené novele navrhován mechanismus, který umožní státu snížit konečnou cenu energie zákazníkům v domácnosti.

Právní úprava má docílit toho, aby se do faktury zákazníka promítl příspěvek, který uhradí stát z vlastních zdrojů, čímž se cena komodity sníží.

Právní úprava je navržena tak, aby vláda mohla vydat nařízení, v němž specifikuje kategorie zákazníků a výši příspěvku, který tito zákazníci obdrží.

Primárním kritériem určení zákazníků v elektroenergetice je distribuční sazba neboli tarif, v plynárenství je to roční spotřeby plynu, odstupňovaná podle pásem spotřeby. Tento princip umožní odstupňovat výši příspěvku podle toho, v jakém rozsahu je elektrická komodita v domácnosti užívána. U domovních kotelen na plyn nebo elektřinu a u dodávek tepla z centrálních kotelen se počítá s příspěvkem podle počtu bytů v domě, které jsou užívány k bydlení. Ve všech případech bude výše částky pro jednotlivé zákazníky vypočítána podle toho, kolik finančních prostředků vláda do systému celkově vloží.

Hlavní role při administraci státní pomoci je svěřena operátorovi trhu, který rozpočítá výši příspěvku pro jednotlivá odběrná místa a zasílá tuto informaci spolu s finančními prostředky obchodníkům s elektřinou a plynem nebo dodavatelům tepla. Ti vypočtenou částku započítají do finančního plnění zákazníka, čímž se docílí snížení platby za energie ve faktuře nebo snížení zálohové platby.

U domovních nebo centrálních kotelen, kde je zákazníkem s uzavřenou smlouvou nejčastěji společenství vlastníků jednotek nebo bytové družstvo, je příspěvek zohledněn až na úroveň uživatelů bytů do vyúčtování služeb v domě.

Kromě příspěvku na elektřinu a plyn a příspěvku na teplo upravuje novelu institut předcházení stavu nouze v teplárenství, který bude moci vyhlásit ministerstvo průmyslu a obchodu pro celé území státu. Po jeho vyhlášení může ministerstvo ukládat dodavateli tepla nové povinnosti, např. připravit k provozu zařízení, která mohou snížit spotřebu zemního plynu a zajistit pro ně palivo.

Čtvrtým hlavním institutem novely je mimořádný stav nouze v plynárenství. Tento nový institut reaguje na vzrůstající riziko zastavení dodávek plynu z Ruska do Evropy. V rámci mimořádného stavu nouze získá ministerstvo průmyslu a obchodu nové pravomoci, zejména právo udělovat výjimky z povinností stanovených energetickým zákonem, při využívání zásobníků plynu a při dodávkách plynu v rámci regulačních stupňů v plynárenství, což mu umožní v kritických situacích flexibilněji reagovat na momentální potřebu dodávek plynu.

Novela zákona o podporovaných zdrojích energie má vyloženě technický charakter a směřuje k tomu, aby stát mohl upustit od výběru poplatku na obnovitelné zdroje energie nejen na celý kalendářní rok, ale i na jeho část, jak je to konkrétně naplánováno na poslední kvartál letošního roku.

Poslanecká sněmovna na základě požadavků vlády projednala novelu zákona ve zkráceném jednání podle § 99 jednacího řádu. Tento výjimečný postup byl navrhován s ohledem na současnou krizi, která finančně ohrožuje většinu domácností v ČR, zároveň na aktuální hrozbu zastavení dodávek plynu z Ruské federace.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama