Mgr. Ondřej Kolář

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2022 19:04:00

Pro placení eurem v Česku stojí Čechům v cestě hlavně Češi

Pro placení eurem v Česku stojí Čechům v cestě hlavně Češi

Komentář na facebookovém profilu k příjetí eura v ČR.

 Už příští rok bude podle současných čísel 800 tisíc Čechů platit eurem. Jak je to možný? Chorvatsko totiž na rozdíl od Česka nepřešlapuje už několik let na místě a rozhodlo se, že chce jako moderní stát platit moderní měnou - eurem. A právě těch 800 tisíc Čechů, kteří tam pravidelně jezdí na dovolenou, budou muset příští rok vyměnit koruny místo kun za eura.

Já jsem si to zkusil při služebce do partnerského města Poreč a přiznám se, že mě to otravuje. Radši si v klidu nachystám věci na jednání, která mě tam čekají, než lítat po směnárnách a řešit, která z nich mě na provizích natáhne nejmíň. Vzhledem k tomu, jak jsou Češi relativně spořivej národ, mě překvapuje, kolika z nich nejde euro pod vousy.

Přitom spokojenost s eurem je v zemích eurozony rekordní. Třeba na Slovensku, se kterým se pravidelně měříme téměř ve všem, je s eurem spokojeno 7 z 10 Slováků, a to ho tam mají více než třináct let.

Pro placení eurem v Chorvatsku už Čechům nic v cestě nestojí – dokonce i po cestě autem zaplatí společnou měnou všude, protože Italové, Slovinci i Rakušané její výhody pochopili dávno. Pro placení eurem v Česku stojí Čechům v cestě hlavně Češi.

V Česku zatím totiž bohužel v debatě o euru vítězí forma nad obsahem. Místo toho, abychom si přiznali, že nám euro pomůže, tady dřepíme na koruně, která se nám výrazně prodražuje. Docela dost věcí se teď ale hýbe kupředu správným směrem, tak snad se posuneme i tady.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama