Ing. Anna Hubáčková

  • BPP
  • Hodonín
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2022 16:11:00

Žádná pokuta není dostatečně výchovná

Žádná pokuta není dostatečně výchovná

Projev na 28. schůzi Senátu 10. srpna 2022 k návrhu zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí

 Vyjádřím se velmi krátce.

Byly tu vzneseny některé dotazy, na které cítím povinnost odpovědět. Jedním z prvních je, co zdravotnictví a plasty ve zdravotnictví. Prosím, to má úplně jiný režim, tady tohoto se to netýká. Samozřejmě plasty použité ve zdravotnictví jsou nebezpečným odpadem a likvidují se dle jiných předpisů. Další, co rybářství, mořský život? To zákon řeší. Řeší to zákon právě v úvodních ustanoveních předcházejících, která jsme tu schválili. Ten pod senátním tiskem 285, kde v úvodních ustanoveních říká, čeho všeho se to týká. A je to tedy i všeho, co se dotýká rybolovu a námořního rybolovu.

Zaznělo tu několik poznámek k zákazům a k tomu, jak předcházet, než vydat zákaz. I já patřím k lidem, kteří neradi vydávají zákazy a neradi dávají pokuty. A pokud, tak by měly být pokud možno ze začátku výchovné, ne vždy to jde. Často se to týká, a hlavně teď po požáru v Českém Švýcarsku, zda jsou pokuty dostatečně vysoké. Žádná pokuta, a to má pan primátor Teplic zcela pravdu, není dostatečně výchovná. Pro někoho, kdo je slušný a pokutu dostane, smíří se s dvěma stovkami a chová se slušně. Pro ty, co jsou výdělečně mimořádně úspěšní, tomu jakákoli vysoká pokuta kolikrát nevadí.

Takže je nutné i zákazy přijímat, regulovat, ale současně oba zákony podporují a vyžadují osvětovou činnost. Osvětovou činnost vedeme v tomto oboru třídění velmi dlouho. Tady oblast odpadů také je velmi dobrou příležitostí pro další podnikání, pokud budeme umět ještě víc třídit a nabízet to k dalšímu zpracování. Tady vidím dokonce i mnoho příležitostí do budoucna.

Ještě se vyjádřím k víčkům. Víčka, také mě udivilo, proč se tím vůbec ten zákon zabývá, ale to mě udivilo před rokem dvěma, možná ještě dřív. A ČR je národ velmi chytrý a velmi v tomto úspěšný a vymysleli sběr s využitím, že peníze za to získané získají děti handicapované nebo handicapovaní občané, to platí u nás. Bohužel ne v ostatním světě. A jenom když jste na dovolené, vidíte pláže posypané víčky. Tam to prostě neplatí, tam se takovéto trendy neprojevují a platí toto, jak jsme říkali, transpozice pro celou EU. Takže to není jen pro ČR. Tak bych vás poprosila, abyste tomuto zákonu byli příznivě naklonění a schválili ho.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama