Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2022 21:31:00

Začátek výuky nechme v kompetenci škol

Začátek výuky nechme v kompetenci škol

Komentář na facebookovém profilu k diskusím k začátku první vyučovací hodiny

 V devět, v osm, nebo kdy vlastně? A opravdu je to ten klíčový problém současného školství? V mediálním prostoru se objevily úvahy nového ministra Balaše na potřebu posunout začátek 1. vyučovací hodiny ve školách na později. Považuji ta za poněkud umělý a nafouknutý problém. Nevím, zda pan ministr ví, že už dnes to samozřejmě je možné. Rozhoduje o tom fakticky ředitel školy, prostřednictvím vydaného školního řádu, který schvaluje i školská rada se zástupci rodičů. Čili pokud někde skutečně zvážili, že posunutí začátku výuky je smysluplné a přínosné, navazuje např. na pracovní povinnosti rodičů apod., tak již dnes tak mohou učinit.

Opravdu považuji za zbytečné, a hlavně nedůvodné, aby toto bylo centrálně určováno ze strany MŠMT, nebo dokonce školského zákona. Situace se skutečně může výrazně lišit v Praze, a naopak v regionech mimo Prahu. Dovedu si představit, že v Praze bude rozumné z řady důvodů posunout začátek výuky. Na jiných školách, bavíme-li se o základních, to bude znamenat pouze o hodinu delší školní družinu, kde budou děti muset trávit čas, protože zaměstnavatelé skutečně nebudou upravovat zpravidla pracovní dobu podle harmonogramu škol.

Další sporný závěr se týká únavy dětí. Z vlastní zkušenosti učitele vím, že pozornost je nejvyšší právě dopoledne. A je nutné počítat s tím, že když později s výukou začneme, o to více se potom výuka protáhne do podvečerních hodin. Že by byly děti svěžejší...? Nikdy jsem ten pocit neměl.

Vše souvisí zvláště ve venkovských regionech i s jízdními řády autobusů, které se asi také budou složitě případně upravovat. Jeden příklad přímo od nás z Heřmanova Městce. Výuka u nás na spádové ZŠ začíná již desetiletí v 7:40, právě s ohledem na návaznost na dojezd autobusů. A nezaregistroval jsem kolem toho žádné spory či výhrady.

Sečteno a podtrženo: Pojďme řešit důležitější věci a začátek výuky ponechejme na ředitelích škol. Oni znají nejlépe, co je právě pro jejich žáky, rodiče i vzdělávání to nejlepší. A společně o tom se školskou radou rozhodnou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama