Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2022 12:47:30

Teď se tedy podřekli

Teď se tedy podřekli

Svaz obchodu a cestovního ruchu poukazuje na pokles cen obilí na světových trzích a vyslovuje podiv nad tím, že neklesají ceny pečiva

 

Svaz obchodu a cestovního ruchu poukazuje na pokles cen obilí na světových trzích a vyslovuje podiv nad tím, že neklesají ceny pečiva. Členy tohoto svazu jsou společnosti jako Billa, Ahold, Albert, Kaufland, Penny, Globus, Lidl a další a další. Ti všichni jsou pod touto lží podepsáni, ale jsou to právě oni, kdo určují cenu pečiva v regálech svých super ziskových prodejen. Od českých zemědělců a potravinářů nakupují podle dlouhodobých kontraktů a za ceny, které mnohdy nepokrývají ani výrobní náklady. Zcela konkrétně – maloobchodní řetězce nám říkají: cena pšenice je dnes na úrovni před válkou (myšleno na Ukrajině), ale pečivo nezlevňuje.

Faktem je, že pečivo podražilo, ale důvodem nebyla aktuální cena pšenice, nýbrž aktuální cena energie, zejména plynu. Ono se totiž pečivo peče, a to většinou v pecích a většinou v plynových. Ceny dodávek se u řetězců stanovují smlouvami nejméně na tři měsíce … a co je nejdůležitější, k těmto cenám si samy řetězce přidávají své marže a ceny na pultech určují oni! Ceny neklesají, protože chamtiví majitelé supermarketů chtějí vydělávat pořád dál. Oni inkasují vyšší ceny a českým dodavatelům platí to, co s nimi nasmlouvali před třemi měsíci.  

Tak nám teď jasně řekli, jak to je: zvýšili si ceny, protože se jim zdálo, že vyšší ceny pšenice na světových trzích jsou dobrá výmluva. Vůbec nemuseli pečivo zdražovat, mohli nést vyšší náklad na energie s pekaři, snížit své marže a prodávat za ceny původní. Namastili si kapsu na utrpení Ukrajiny a chtějí v tom pokračovat – jenomže teď to přehnali. Nebudu jmenovat, ale tři české pekárny mi potvrdily, že dodávají do konkrétních řetězců chleba za … rohlík za … a housku za …. . Kdo předražuje, kdo roztáčí v této zemi inflaci je tedy celkem jasné, že?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama