Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2022 14:41:39

Takové tvůrce hospodářské politiky, jako byl Karel Engliš, potřebujeme i dnes

Takové tvůrce hospodářské politiky, jako byl Karel Engliš, potřebujeme i dnes

Komentář na facebookovém profilu k výročí narození prof. Karla Engliše

Dnes jsem na dovolené otevřel velmi pěknou knihu o Karlu Englišovi od Martina Hlaváče. Připomínáme si totiž významné výročí této neprávem pozapomenuté osobnosti našich dějin. 17. srpna 1880 se narodil prof. Karel Engliš. Obdivuhodná osobnost, která se z chudých poměrů díky svému nadání a nezměrné píli vypracovala v několikanásobného ministra financí, šéfa centrální banky, zakladatele a rektora Masarykovy univerzity a rektora Karlovy univerzity. Obdivuhodné, co všechno dokázal během jednoho života zvládnout. Byl intelektuálem, pedagogem, autorem mnoha ekonomických prací a děl, ale i aktivním politikem, bez kterého si meziválečnou hospodářskou politiku neumíme představit. Spolu s A. Rašínem ho můžeme považovat za otce meziválečného hospodářského zázraku. Měl podíl na stabilitě naší měny, kterou nám leckdo záviděl, provedl daňovou reformu, která znamenala odklon od rakouské daňové soustavy, přepracoval a zpřehlednil rozpočtovou soustavu.

Dá se říci, že hájil liberální přístup v hospodářské politice, tedy omezenou roli státu či státních intervencí v ekonomice, v rozpočtových otázkách byl zdravě konzervativní. Nejde srovnávat, ale podobně ukotvené a odborně vzdělané tvůrce hospodářské politiky potřebujeme i dnes.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama