Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2022 5:29:00

Ředitelce NPÚ na opravě budovy na Hanáckém náměstí velmi záleží

Ředitelce NPÚ na opravě budovy na Hanáckém náměstí velmi záleží

Vedení města na radnici přijalo ministra kultury Martina Baxu. Tématem schůzky byla mimo jiné i rekonstrukce budovy v bývalých kasárnách na Hanáckém náměstí, která by měla být sídlem dvou pracovišť Národního památkového ústavu (NPÚ).

„Paní ředitelce (Naděždě) Goryczkové na opravě tohoto objektu a jeho využití pro potřeby NPÚ velmi záleží. Popovídáme si o tom,“ uvedl Baxa.

Podle starosty Jaroslava Němce by rekonstrukce někdejší armádní budovy byla pro Kroměříž velkým přínosem. „Mluví se o 70 zaměstnancích, kteří by zde pracovali. Díky nim by budova i její okolí zase ožilo,“ poznamenal Němec. Kromě něj ministra přivítaly i místostarostka Daniela Hebnarová a tajemnice městského úřadu Veronika Škrabalová.

Baxa při setkání ocenil bohatou hudební historii i současnost Kroměříže. Zaujaly ho i výtvarné skvosty, které jsou v Kroměříži k vidění v čele se slavným obrazem Tiziana na kroměřížském zámku. Vedení radnice ministra seznámilo i s fungováním úřadu, příjmy města, nebo i s částkou, kterou budou potřebovat městské organizace na doplacení nynějších vysokých cen energií.

Probírala se také problematika platů ve veřejné sféře. „Když jsem na radnici začínal, na volné pracovní místo jsme měli fronty zájemců. Dnes tomu tak již zdaleka není,“ uvedl Němec. Podle Škrabalové je důvodem fakt, že tabulka pro odměňování úředníků se léta nezměnila. „Mladému vysokoškolákovi tak město nabízí ani ne 22 tisíc korun. Nemůžeme se potom divit, že půjde jinam,“ dodal Němec. Na to, že se platy ve veřejné sféře rostou nerovnoměrně, upozornil i Baxa. „Například mnozí zaměstnanci v kultuře žehrají na učitelské platy,“ řekl ministr kultury.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama