JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.08.2022 4:31:00

Dvojí metr, nebo dvojí tvář Petra Fialy?

Dvojí metr, nebo dvojí tvář Petra Fialy?

»Krach Bohemia Energy a bezradná vláda,« psal loni 26. října server Seznam Zprávy. O co se tehdy jednalo, máme všichni jistě v živé paměti, takže detaily selhání na trhu s energiemi vynechám.

 Co už ale zdůraznit musím, že onou »bezradnou vládou« byla míněna končící Babišova (byly teprve necelé tři týdny po parlamentních volbách). Jak média, tak politické strany se totiž chovaly ještě předvolebně. A tak nám představily paradox.

Členové současného kabinetu (bez ohledu, zda tam ještě jsou, nebo už museli kvůli skandálům odejít), tehdy ještě kompletně v opozici, se totiž opět bez odpovědnosti za rozhodnutí předháněli v kritice. Aktivitou hýřil zejména předseda ODS Petr Fiala a některá media se předháněla v tom, jak to zvýraznit. Ostatně jako v desítkách podobných kauz minulého volebního období. I tato poznámka je ve vztahu k dnešnímu běhu událostí podstatná.

Pouhých pět dnů po citovaném komentáři Seznam Zprávy Fiala odmítá plošná opatření na pomoc lidem, jež po krachu Bohemia Energy postihlo zdražení cen energií. V Partii na CNN Prima News takříkajíc bouchá pěstmi do stolu a ukazuje cestu – »aby se stát domluvil s dodavateli poslední instance na stanovení maximálního procenta, o které je možné zvýšit zálohy«. Nic proti tomu. Poslanci za KSČM dlouhodobě navrhovali pro energie věcně usměrňované ceny podle nákladů českých energetických firem, bez ohledu na prodej (jen přebytků) na burze.

»My jsme řekli, že je možné využít příspěvek na bydlení. Pokud mají být nějaké další dávky, bavme se o tom, ale nemůže to být tak, jak říká ministr Havlíček, to znamená plošně,« reagoval Fiala. »Proč budeme pomáhat plošně všem, když teď v největší krizi jsou jenom někteří?« ptal se.

»Jeden krok je důležitý: stát se musí domluvit s dodavateli poslední instance, poskytnout jim nějakou půjčku nebo garanci a musí to fungovat tak, že se stanoví s maximální částka, procento, o kterou je možné zvýšit zálohy,« uvedl v Partii dále Fiala.

»Toto je jediná cesta – pomoci odběratelům prostřednictví dodavatelů. Tam musí okamžitě začít jednat stát,« zdůraznil předseda ODS.

»Toto když uděláme, tak těm lidem opravdu pomůžeme, protože snížíme ty zálohy, které se kumulují jak v důsledku zvyšování cen energií, tak samozřejmě v důsledku toho, že ten dodavatel poslední instance to musí dostat do půl roku a nerozložit to do roku,« pokračoval.

»Druhá věc: je potřeba co nejrychleji lidem říct, nabídnout, vyzvat je k tomu, ať si dodavatele poslední instance změní na řádného dodavatele, tím se jim zase sníží ty zálohy,« konec citátu budoucího předsedy vlády.

Také vnímáte ten obrovský rozdíl mezi říjnovým Petrem Fialou 2021 a srpnovým Petrem Fialou 2022. Přitom oba tyto Fialy od sebe dělí pouhých deset měsíců. Tehdy aktivitou přetékající Fiala opozičník, dnes nečinný, skoro mrtvý brouk Fiala premiér. Signalista – bez urážky těch železničních.

Přitom tehdy se jednalo o »jen«, a to opravdu v uvozovkách, 900 tisíc klientů zkrachovalé Bohemia Energy, zatímco dnes je přímo ohroženo přes 10,5 miliónu občanů České republiky.

Kde se vzala ta radikální změna ve Fialově přístupu k de facto navlas stejnému problému? Notabene, když loni v říjnu část jeho navrhovaných opatření alespoň dávala smysl? Čí zájem dnes hájí, akcionářů Lipské burzy, nebo občanů naší země? Co za tím stojí, nepřijde další skandál s úplatky, když vše je jen proti domácím obyvatelům? Všude na světě vlády zastropují cenu energií, aby občané mohli vařit, topit a ohřát se, jen u nás vláda zastropuje teplo v obýváku. Jak trapné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama