Mgr. Jana Berkovcová

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2022 20:15:00

Nenaplňujete ani sliby o podpoře společného vzdělávání a inkluze

Nenaplňujete ani sliby o podpoře společného vzdělávání a inkluze

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 2. září 2022 – Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

 Děkuji za slovo. Já tady doplním svého kolegu, pana poslance Raise v tom, co vlastně vláda slibovala ve svém programovém prohlášení, a nesplnila, co se týká školství. Nebudu už hovořit o platech, to už tady bylo řečeno, ale vy jste ve svém programovém prohlášení slibovali, že vytvoříte podmínky pro posílení klíčové role ředitele školy, pedagogického lídra včetně snížení administrativní zátěže.

Proti tomu ale jde nařízení vlády platné od 1. září 2022, které vlastně zrušilo funkci zástupce ředitele na 3000 nejmenších mateřských a základních školách, a jejich práci potom budou muset dělat ředitelé škol. A víte, že ředitelka mateřské školy musí odučit, to znamená být ve třídě s dětmi, dvacet hodin týdně, což je vlastně úvazek třeba učitele na základní škole. Ale ta ředitelka mateřské školy zároveň řídí i celou mateřskou školu.

V důvodové zprávě k této změně je uvedeno, že cílem je ušetřit 600 milionů korun. Bohužel toto je šetření na tom nejhorším možném místě. Ředitele škol Ministerstvo školství zahlcuje administrativou, jenom pro příklad, v srpnu museli ředitelé škol vyplňovat tabulku, co všechno nakoupili v roce 2020 v rámci digitalizace.

Pokud mám ještě čas, tak jenom ještě přidám, že ani vaše sliby ohledně podpory společného vzdělávání a inkluze nenaplňujete, neboť jste slibovali, že zpřístupníte podpůrné pozice na školách v rámci inkluze, že podpoříte učitele v rámci individualizace výuky, práce s různorodými kolektivy. Ale to se vám také vůbec nedaří, protože počet žáků ve třídách naopak roste, jednak proto, že nastoupily početnější populační ročníky, nastoupili žáci z Ukrajiny, takže vlastně učitelům tuto práci ztěžujete. Pokud budu mít ještě čas, tak se ještě přihlásím znovu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama