Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2022 9:15:00

Na podporu kulturního života v kraji půjde téměř 23 milionů

Na podporu kulturního života v kraji půjde téměř 23 milionů

Královéhradecký kraj plánuje podpořit kulturní život v regionu a opravy památek, včetně historických varhan, téměř 23 miliony korun.

 Speciálním programem vyhlášeným pro tento rok je podpora aktivit spojených s kandidaturou Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK 2028). Vyhlášení dotačních programů již schválila rada a 12. září je projednají zastupitelé.

„Krajské dotační programy jsou naší nejpřímější cestou, jak podpořit kulturu v regionu, a to například festivaly, koncerty a výstavy. Je to také způsob, jak udržet lidová řemesla a zvyky a také pomoci s obnovou památek, které jsou finančně velmi náročné. Letos plánujeme vyčlenit z krajského rozpočtu částku 22,7 milionu korun, která však není konečná a může se ještě změnit. Uděláme však maximum pro to, abychom ji minimálně zachovali,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

V roce 2021 vyplatil kraj na podporu kultury 24,4 milionu korun. Kraj plánuje vypsat devět dotačních titulů pro oblast kultury a památkové péče, o které bude možné žádat od 17. října do 21. listopadu 2022.

Dotační titul na aktivity spojené s kandidaturou Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028 bude určený na podporu zapojení umělců a kulturních aktérů do kulturního a uměleckého programu EHMK 2028.

„Královéhradecký kraj již od počátku podporuje kandidaturu města Broumova na titul Evropské hlavní město kultury 2028. V červnu 2020 získal projekt záštitu hejtmana a svoji podporu vyjádřilo i krajské zastupitelstvo,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Tradičně nejvyšší částku – 11 milionů korun – vyčlení kraj na obnovu památkového fondu. Dotační titul je rozdělený do pěti části a bude v něm možné žádat o podporu na stavení obnovu i restaurování památkového fondu a také na obnovu i průzkum národních kulturních památek.

Podpora vybavení a činnosti muzeí a galerií v kraji směřuje ke zkvalitnění jejich služeb, peníze tedy půjdou nejen na zlepšení péče o muzejní sbírky, ale především na nové a zajímavé expozice a výstavy, které zpřístupňují kulturní dědictví regionu.

Jedním z dalších titulů je také podpora zachování nemateriálního kulturního dědictví, která je určená na projekty rozvíjející a udržující například lidové tance, či slovesnost, staré zvyky i lidová řemesla a uměleckou tvorbu. Do této kategorie se například řadí i podpora nositelů ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje.

tabulka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama