Ing. Jan Schiller

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2022 15:39:00

Pietní akt v Litvínově připomněl oběti důlního neštěstí

Pietní akt v Litvínově připomněl oběti důlního neštěstí

Pietní akt v Litvínově připomněl tragédii v dole Pluto II. Památku obětí uctil za Ústecký kraj hejtman Jan Schiller se zástupci Spolku severočeských havířů a mnoha dalšími.

 K historii našeho kraje se váže dlouhá havířská minulost, která za sebou zanechala bohužel i nešťastné události. K výraznějším z nich patří tragédie, ke které došlo na dole Pluto II 3. září 1981 v 15:33 hodin.

Výbuch uhelného prachu a následný požár na dole Pluto II v Louce u Litvínova si vyžádal 65 obětí včetně 15 báňských záchranářů. Čtyřicet horníků bylo zraněno. Výbuch zasáhl pět kilometrů důlních chodeb, celková škoda přesáhla tehdy 50 milionů korun.

Pietní akt, který se každoročně symbolicky koná přímo v den a čas tragédie – 3. září v 15:33 hodin – se letos uskutečnil po dohodě s městem Litvínov už ve čtvrtek 1. září. Důvodem je fakt, že výročí důlního neštěstí připadá na sobotu a řada lidí bude chtít víkend strávit mimo město.

Za Ústecký kraj uctil památku obětí důlního neštěstí hejtman Jan Schiller, za statutární město Most primátor Jan Paparega. Pietní akt organizoval jako již tradičně Spolek severočeských havířů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama