PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2022 14:11:00

Byty nepostavíte, pokud k tomu nebudou patřičné předpoklady

Byty nepostavíte, pokud k tomu nebudou patřičné předpoklady

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 7. září 2022 k návrhu změny zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2022.

Vážené paní poslankyně, vážení paní poslanci, já bych chtěl v souvislosti s novelou toho státního rozpočtu na rok 2022 vyzdvihnout pár věcí týkajících se Ministerstva pro místní rozvoj, a to zejména z toho důvodu, že i když jsme zde třeba projednávali jiné okolnosti a když jsme se zde bavili o důvěře vládě, tak zde zaznívaly i třeba výhrady, že nejsme tím správným partnerem a že obce mají problémy s energiemi a že i třeba ze státního rozpočtu a Ministerstvo pro místní rozvoj na ně nemyslí, nesnaží se splnit své úkoly v rámci tohoto roku. Proto já bych jenom chtěl vypíchnout pár věcí v návrhu této novely, které se týkají Ministerstva pro místní rozvoj a které mají přímé dopady na obce a partnery v regionu.

My jsme na ten rok 2022, kdy jsme přebírali ten rozpočet, tak kromě nespotřebovaných výdajů nebyly v rámci MMR vyčísleny žádné peníze, žádné finanční prostředky na ty národní dotační programy, které Ministerstvo pro místní rozvoj standardně standardně poskytuje, v kterých pomáhá městům a obcím.

Jedinou výjimkou snad byly finance pro Horskou službu. A v rámci této novely i po dohodě na vládě Ministerstvo pro místní rozvoj žádá o navýšení 2,75 miliard korun.

Jenom v krátkosti bych vás seznámil, jak s těmito prostředky hodláme naložit zejména a právě proto, že partneři v obcích, vedení obcí a lidé, kteří v nich žijí, jsou v současné chvíli zasaženi i tou krizí, a jak v rámci tohoto se jim snažíme pomoci. Já to považuju za velmi podstatné, protože právě národní programy, kam směřuje větší část těch peněz, jsou klíčové pro realizaci potřebných projektů. A i v současné situaci vzhledem na otázku energetiky kladu velký důraz na to, aby malé obce byly podpořeny v energetických úsporách, které samy nejsou samozřejmě ze svých rozpočtů schopny financovat. A ještě bych chtěl zdůraznit podle mě velmi důležitý rozvoj infrastruktury cestovního ruchu, což je odvětví, které bylo nejvíce postižené právě v pandemii covidu a i v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině.

Tedy pouze v rychlosti a přehledně: na národní dotační programy chceme obcím a městům poskytnout ještě 2,55 miliard korun, protože ze strany žadatelů v tomto roce je stále velmi vysoká poptávka. Z nově schvalovaných prostředků chceme podpořit zejména žádosti, které byly ministerstvu podány do těch výzev minulých, ale vzhledem k tomu, a to jsem zmínil, že tam nebyly od předchozí vlády ponechány ty alokace v návrhu rozpočtu, tak nemohly být uspokojeny a i ta poptávka byla výrazně vyšší. Přesto se jedná o kvalitní projekty, které budou mít významný dopad na obnovu a rozvoj území.

Možná co bych chtěl zmínit - důležitá částka z té celkové je 700 miliard korun, ten půjde na program obnova obecního a krajského majetku po živelných pohromách. To byl slib vlády z roku 2021, tedy vlády minulé. Ty peníze jsou určeny na pomoc obcím na Děčínsku a Liberecku, tam byl ten majetek poškozen vlastně těmi intenzivními lokálními povodněmi právě v letních měsících roku 2021, takže tam teď bude mířit celková částka. A my víme tu poptávku, která může být až těch 700 milionů korun. My taky počítáme s uvolněním části prostředků na řešení těch aktuálních škod, které vznikly požárem na území Národního parku České Švýcarsko, i když tam ze svých prostředků již pomáhá i Ministerstvo životního prostředí. Tam ta částka, o které jsem hovořil, může být až 100 milionů korun. Obě výzvy - podávání žádostí o dotace jsme připraveni i vyhlásit.

Zhruba 1,3 miliardy ministerstvo počítá na program podpora rozvoje regionů, kde zejména u těch menších obcí, jak už jsem zmínil, je vysoký převis poptávky a tedy vysoký převis těch úspěšných, leč neúspěšných žadatelů ve smyslu pořadí, takzvaných náhradníků na tuto pomoc, na tuto dotaci. Pro vaši informaci, v těch takzvaných náhradních žádostech jsou aktuálně požadavky za 4,4 miliardy korun, ale velkou část třeba tvoří opravy silnic. A v tuto chvíli se zaměřujeme spíše na tu energetickou část, jde o rekonstrukce, přestavby veřejných budov, ale i podporu sportovní infrastruktury a další.

Chceme z toho spektra těch národních dotací podpořit, zejména ony rekonstrukce a přestavby veřejných budov. Na to jde částka zhruba 1,3 miliardy korun, a celkově by to mělo být 975 milionů korun, což by mělo uspokojit všechny žadatele v tomto typu programu. Je tu asi 180 dalších projektů, přičemž jedním z efektů by měla být i zlepšená energetická bilance takto rekonstruovaných budov. Ty veřejné budovy jsou třeba školky, školy, obecní úřady, knihovna, další objekty, samozřejmě slouží obyvatelům právě těchto nejmenších obcí.

Ještě v závěru možná říci, že půl miliardy korun MMR poskytne na podporu rozvoje bydlení. Je to jedna z priorit vlády. My jsme i v tom předchozím volebním období často na výboru zde ve Sněmovně vlastně řešili, jakým způsobem jsou ty pomoci směřovány, zda je to efektivně, jak program, který podporuje sociální bydlení. Třeba je tou odpovědí, když se podívám na to procento čerpání, skutečně to nastavení se musí změnit. My s ministerstvem jak na SPFI, tak v rámci těch národních programů máme již připravený model financování bydlení, který bude platit už od příštího roku 2023. Jenom zdůrazním, že nyní se bavíme o novele rozpočtu ještě pro tento rok, protože dostupnost bydlení se jeví i v souvislosti s tím, jak rostou ceny, jakými krizemi procházejí občané, jako zásadní, klíčová. Je to jedna z priorit Ministerstva pro místní rozvoj a je i významně podtržená v programovém prohlášení vlády

Podpora bydlení samozřejmě není jenom přímá výstavba bytů v obcích. Byty nepostavíte, pokud k tomu nebudou patřičné předpoklady: to je příprava pozemků, technická infrastruktura a dále. Toto máme také na paměti, ostatně v těch programech Ministerstva pro místní rozvoj jsou zohledněny. Takže zbylé finance, když jsem vyjmenoval ten balíček, bude použito v národním programu na podporu cestovního ruchu a na programy územně plánovacích činností obcí či podpora architektonických soutěží. Často jsem na to dotazován, zda tento program dostane ještě peníze. Je to zohledněno v rámci národních dotací v tom navýšení, o které nyní žádáme.

Já asi s tím přehledem již budu končit. V podstatě krátce jsem zde chtěl, než třeba budou vystupovat další lidé, seznámit s tím, na co míří ty prostředky v kapitole Ministerstva pro moc místní rozvoj. Uznáte jistě, že bydlení, zvýšení energetické účinnosti budov nebo řešení následků živelných pohrom si finance zaslouží. A já bych chtěl proto požádat Sněmovnu a všechny paní poslankyně a poslance o podporu této novely.

Já vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama