Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2022 21:15:00

Zabezpečení důstojného a aktivního stáří seniorů patří ke krajským prioritám

Zabezpečení důstojného a aktivního stáří seniorů patří ke krajským prioritám

Královéhradecký kraj v rámci Svátku seniorů ocenil města, organizace, inovativní projekty a osobnosti, které přispěly mimořádným počinem nebo dlouhodobou systematickou prací k rozvoji, kvalitě a dostupnosti sociálních služeb napříč regionem.

 V letošním 12. ročníku Cen sociálních služeb převzalo plaketu celkem dvanáct laureátů vzešlých z několika desítek nominovaných.

„Dobře si uvědomuji, že práce v sociálních službách je velmi fyzicky i psychicky náročná, a o to víc si vážím všech, kteří svou dlouholetou prací nebo mimořádným počinem pomáhají zkvalitňovat životy obyvatel našeho kraje. Zabezpečení důstojného a aktivního stáří seniorů patří mezi jednu z krajských priorit. Otázka rozvoje sociálních služeb a jejich podpora, zavádění inovativních postupů, nových projektů a rozšíření například komunitního bydlení je pro nás důležitá. Chtěla bych poděkovat všem, kterým lepší život našich starších občanů není lhostejný,“ řekla náměstkyně odpovědná za sociální oblast Martina Berdychová.

Kraj ocenil osobnosti, města, organizace a inovativní projekty celkem ve čtyřech kategoriích. Slavnostní předávání plaket se již tradičně uskutečnilo jako součást programu Svátku seniorů, který se konal ve čtvrtek 15. září na Pivovarském náměstí v Hradci Králové.

Krajští senioři, kteří se zúčastnili oslavy, mohli vedle bohatého kulturního programu také zdarma navštívit památky města Hradec Králové – Muzeum východních Čech, Galerii moderního umění v Hradci králové a kostel sv. Mikuláše.

Ceny sociálních služeb 2022

1. kategorie – osobnost v sociální oblasti

MUDr. Tereza Szymanská – psychiatrička
Tereza Szymanská je zkušená a pečlivá psychiatrička, která se významně podílela na Reformě péče o duševní zdraví v Královéhradeckém kraji. V současné době spolupracuje s mnoha organizacemi, ve kterých působí jako lékařka, odborná pracovnice či konzultantka. Spolupráci s Terezou Szymanskou si chválí pacienti i poskytovatelé sociálních služeb, ve kterých působí.

Olga Trunečková – sociální pracovnice v Kontaktním centru RIAPS Trutnov
Olga Trunečková se v oblasti sociální práce pohybuje již od roku 1995. Za dobu svého působení v centru RIAPS Trutnov se stala důležitou osobou, která službu pomáhala rozvíjet téměř od jejích počátku a setrvala v ní na pozici sociální pracovnice až dosud. Dále se účastnila zavádění standardů sociálních a adiktologických služeb do praxe nízkoprahových programů. I díky ní se Kontaktní centrum v Trutnově stalo respektovanou součástí sociálních služeb v regionu.

Nataliya Dotsenko – dobrovolnice v týmu Diecézní charity HK
Nataliya Dotsenko se od prvních hodin vypuknutí konfliktu na Ukrajině stala jednou z ústředních postav pomoci v Hradci Králové v týmu Diecézní charity HK. Zároveň pomáhala při vývozu materiální pomoci přímo na Ukrajinu, a to i ve spolupráci s regionálním spolkem a dalšími Ukrajinci žijícími v Hradci Králové. Kromě této aktivity se podílí na organizaci Dnů ukrajinské kultury v Hradci Králové.

2. kategorie – sociální práce na obecním úřadě

Město Broumov
Ivaně Jančové a jejím kolegům z odboru sociálních věcí a zdravotnictví v Broumově se výborně daří řešit nelehké situace jejich klientů. Mimo jiné se zaměřují také na vyloučené lokality na území Broumovska, kde se úspěšně pracují s místními obyvateli.

Město Nová Paka
Jana Vrbová a Věra Kazdová jsou sociální pracovnice sociálního odboru v Nové Pace, které se s erudicí zapojily do řešení obtížné situace seniorů z Domova Sluníčko ve Štikově, kteří se museli akutně vystěhovat kvůli ukončení činnosti domova. Sociální pracovnice zajistily nový domov celkem 25 klientům, jejichž zdravotní stav vyžadoval nepřetržitou péči jiné osoby.

Město Vrchlabí
Tým sociálních pracovnic, který tvoří Jaroslava Tauchmanová, Eva Fejtovová, Eva Hawlová a Jana Žišková, poskytuje sociální péči lidem, kteří bydlí v těžko přístupných horských oblastech. Dále se sociální pracovníci velmi aktivně zapojili do problémů souvisejících s konfliktem na Ukrajině a pomohli stovkám maminek a rodin s ubytováním a začleněním do běžného života ve Vrchlabí.

3. kategorie – poskytovatel sociálních služeb

Terénní Zdravotní služba Oblastní charity Trutnov
Tým zdravotní služby dlouhodobě pracuje v terénu a přímo v domácnostech pacientů. Zdravotní sestry poskytují nejen zdravotní péči, ale také hospicovou, paliativní péči a paliativní poradnu. Celkově se tým stal velkým průkopníkem terénní hospicové a paliativní péče na Trutnovsku. Díky němu a jejich obětavosti mohou nevyléčitelně nemocní pacienti zemřít doma, v bezpečí, uvolnění, smíření a za přítomnosti svých blízkých.

TEOŠ – ošetřovatelská péče Jaroměř
Domácí ošetřovatelská péče je nepostradatelná komunitní služba, která navazuje na sociální služby města Jaroměř. V některých domácnostech si pečovatelky s ošetřovatelkami podávají nejen dveře, ale ve své činnosti se lidsky doplňují. I díky ošetřovatelkám TEOŠ mnohý senior, či nemocný, nemusel vystupovat ze svého přirozeného prostředí, protože péče přišla za ním domů.

Centrum duševního zdraví Hradec Králové
Neziskovou organizaci Péče o duševní zdraví vede multidisciplinární tým, který v okrese Hradec Králové podporuje osoby s duševním onemocněním. Centrum duševního zdraví funguje od roku 2019. Multidisciplinární tým v Hradci Králové tvoří 25 sociálních a zdravotních pracovníků. Cílem služeb je snížit na minimum nutnost hospitalizace osob s duševním onemocněním, a naopak zvýšit jejich šanci na plnohodnotný život ve společnosti. Povaha služby je převážně terénní a většina spolupráce tak probíhá v přirozeném prostředí klienta.

4. kategorie – inovativní projekt podporující spolupráci a rozvoj sociální práce a sociálních služeb

Pečuj doma
Projekt Pečuj doma podporuje neformální pečující, kteří se v domácím prostředí starají o osobu blízkou. Snahou projektu je poskytnout pečujícím komplexní podporu, která zahrnuje povzbuzení, radu, informace, vzdělávání, prostor pro sdílení a individuální provázení.

Paliativní péče pro seniory
Dvůr Králové nad Labem Domov důchodců ve Dvoře Králové nad Labem se v posledních letech zaměřil na poskytování paliativní péče. Pro její rozvoj využil dva evropské projekty. V prvním zacílil na podchycení klientů v terminální fázi, ve druhém na další fáze a vytvoření metodiky pro poskytovatele paliativní péče v domově důchodců.

Dvůr Králové nad Labem – dostupné bydlení
Město Dvůr Králové nad Labem vybudovalo šest nových bytů dostupného bydlení pro osoby, které si nemohou dovolit bydlet za komerční nájemné. Tyto byty doplňují sociální služby, které město zřídilo již dříve – noclehárna a azylový dům. Dostupné a stabilní bydlení je významně zkvalitnilo život osob, které se ocitli v tíživé životní situaci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama