Jaromír Dědeček

  • ANO 2011
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2022 9:41:08

Chci, aby policie prověřila firmy a finance, které proudily na účty hnutí STAN.

Chci, aby policie prověřila firmy a finance, které proudily na účty hnutí STAN.

V pátek jsem podal trestní oznámení na státní zastupitelství. Chci, aby policie prověřila firmy a finance, které proudily na účty hnutí STAN.

 Stále jsem doufal, že se tímto případem bude zabývat Policie ČR, ale informace z dostupných zdrojů nenasvědčují tomu, že se tak děje.

Proto jsem cítil svoji morální povinnost celou věc oznámit, aby se podivnými sponzory vládního hnutí STAN začala policie zabývat. 

Více zde v tiskové zprávě:

Jaromír Dědeček, který je krajským zastupitelem Královéhradeckém kraji, kde je také předsedou kontrolního výboru, podal v pátek trestní oznámení na obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Chce prověřit firmy a finance, které proudily na účty hnutí STAN.„Stále jsem doufal, že se tímto případem bude zabývat Policie ČR, ale informace z dostupných zdrojů nenasvědčují tomu, že se tak děje. Proto cítím svoji morální povinnost celou věc oznámit, aby se níže uvedenými skutečnostmi začala policie zabývat,“ říká ekonom Jaromír Dědeček.

Podle něj mohlo v souvislosti s financováním politického hnutí dojít ke spáchání trestné činnosti. STAN měl už možnost všechno vysvětlit a rozkrýt pavučinu lidí a peněz, ale neudělal to, čímž jen prohloubil podezření. „Následné angažmá Michalika, Hlubučka a Redla to jen zhoršilo, jejich aktivity se už řeší a výnosy z trestné činnosti mohly končit i na účtu STAN prostřednictvím níže uvedeného “penězovodu”. V minulosti takovéto metody používali zločinci formátu Krejčíře. Je vrcholem drzosti, že bylo či stále je vládní hnutí sponzorováno prostřednictvím firem sídlících na ostrovech, které jsou proslulé jako daňové ráje a skrze které organizovaný zločin legalizuje své zisky,“ uvádí Dědeček. 

S ohledem na informace ve veřejném prostoru existuje podezření, že část peněz na kampaň hnutí STAN, které je dnes ve vládě a jeho předseda zastává post ministra vnitra a vicepremiéra, pochází z trestné činnosti. „Tímto žádám orgány činné v trestním řízení, aby byla z jejich strany celá věc řádně prošetřena. V případě, že příslušný policejní orgán dospěje k závěru, že byla naplněna skutková podstata trestného činu, nechť je podezřelým sděleno obvinění ve smyslu ustanovení § 160 odst. 1 trestního řádu. Zároveň žádám v souladu se zákonem o písemné vyrozumění do jednoho měsíce od tohoto trestního oznámení o učiněných opatřeních,“ uvádí se v podnětu, který odevzdal Jaromír Dědeček na obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

Na transparentní účet politického hnutí STAN přicházely v době dvou měsíců po sněmovních volbách podezřelé platby. Jedná se o částky od 100 do 200 tisíc korun, které posílaly i podle zjištění médií různé firmy, které ovládají titíž lidé. Anebo společnosti, které ovládají firmy z Kypru, případně je v minulosti kyperské firmy založily. Za dva měsíce uvedené politické straně takto rozdrobeně poslaly celkem přes tři miliony korun. Kolik to bylo v minulosti, není známo. „Dodnes nevíme, kdo je skrytý za zahraničními firmami, popř. kdo je matkou těchto firem, tedy kdo jsou koncoví majitelé a z jaké činnosti tyto „sponzorské dary“ pochází,“ uvádí Dědeček v podnětu. „Současně se jedná o firmy hospodařící se ztrátou a na jejich podnikání by dnes měly dohlížet resorty, které vedou zástupci nominovaní STAN. To je minimálně podezřelé a veřejnost si zaslouží ověření, zda nešlo o finance z trestné činnosti,“ dodává Dědeček.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama