Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2022 12:45:00

Gymnázia jsou důležitou součástí vzdělávacího systému

Gymnázia jsou důležitou součástí vzdělávacího systému

Komentář na facebookovém profilu k významu osmiletých gymnázií

 Stále se považuji za učitele a bylo pro mě velkou zkušeností vést více jak 5 let naše gymnázium v Pardubicích. I proto pro mě bylo ctí, že jsem mohl přijmout záštitu nad celostátní konferencí Asociace ředitelů gymnázií, která se koná v těchto dnech na Seči v Pardubickém kraji.

V pondělí jsem aspoň krátce zavítal mezi své bývalé kolegyně a kolegy. A to nejen s aktuálními informacemi z PS, např. k chystaným a potřebným úpravám zákona o pedagogických pracovnících, který mimo jiné posiluje odpovědnost a pravomoci ředitelů škol, což je za mě jedině dobře, ale např. i k uvažované revizi podoby maturitní zkoušky.

Hlavně jsem ale zdůraznil, že koaliční vláda má jasně v programu podporu všeobecného vzdělávání a to včetně osmiletého studia. Budeme-li se pohybovat v rámci dlouhodobého záměru vzdělávání ČR, tak počet žáků odcházejících na toto studium (cca 10 %) je s ním zcela v souladu (s výjimkou Prahy, kde je ale zcela specifická situace). Není tedy důvod jakkoli do tohoto osvědčeného systému zasahovat.

Odmítám označení typu, že se jedná o elitářství nebo vytváření nerovnosti ve vzdělávání. Jsou to nepravdivá klišé. Pokud chceme skutečně podporovat nadání a talentované žáky, vytvářet jim prostředí pro rozvoj jejich dovedností a znalostí, tak k tomu musíme mít i funkční vzdělávací systém všeobecného vzdělávání. To právě gymnázia naplňují. A budu dělat vše, aby měla i nadále jasnou podporu, jak nakonec plyne i z aktuální dokumentů jako je např. Strategie 2030+.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama