Ing. Adam Scheinherr, MSc., Ph.D.

  • PRAHA SOBĚ
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2022 19:21:00

Praha pořídí nové tramvaje v souvislosti s výstavbou dalších tratí

Praha pořídí nové tramvaje v souvislosti s výstavbou dalších tratí

Rada hl. m. Prahy odsouhlasila záměr koupit až 200 nových tramvají délky do 32 metrů. Prvních minimálně 40 vozů by mělo být k dispozici pro potřeby metropole do konce roku 2026.

 Důvodem tohoto kroku je především zajištění obsluhy pro množství aktuálně připravovaných projektů nových tramvajových tratí. Vyhlášením veřejné zakázky byl pověřen Dopravní podnik hl. m. Prahy.

„Díky pražskému tramvajovému boomu potřebujeme nové vozy, které budou jezdit po nově postavených tramvajových tratích. Do dopravního podniku pořídíme třicetimetrové, plně klimatizované a nízkopodlažní tramvaje přizpůsobené specifickým pražským podmínkám. Závazně objednáme 40 vozů, které budou částečně financovány z Národního plánu obnovy. Termín dodání je do konce roku 2026. Dalších až 160 vozů bude možné pořídit z rámcové smlouvy podle potřeby. Ve veřejné zakázce nebude hrát roli jen cena, ale také spotřeba elektrické energie, délka záruční doby a náklady životního cyklu vozového parku,“ uvádí náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Za loňský a letošní rok hlavní město zprovoznilo nový tramvajový úsek Na Veselí – Pankrác, smyčky Zahradní Město a Depo Hostivař nebo trať ze Sídliště Barrandov do Holyně. Zároveň se nyní staví nová tramvajová trať z Divoké Šárky na Dědinskou i ze Sídliště Modřany do Libuše, a navíc Praha už také vybírá zhotovitele stavby pro úsek trati do Slivence nebo i přes Václavské náměstí, který vznikne v rámci plánované rekonstrukce horní poloviny náměstí.

Aby hlavní město i v dalších letech zajistilo obsluhu nejen na všech stávajících, ale právě i na připravovaných úsecích tramvajových tratí, potřebuje podle analýzy v první etapě do konce roku 2026 získat dalších 48 kusů tramvají.

Dopravní podnik hl. m. Prahy v současnosti pokračuje s modernizací dříve pořízených tramvají KT8D5 z maďarského Miškolce tempem 2 až 3 vozy ročně. Minimálně dalších 40 kusů však bude nutné v příštích několika letech dokoupit.

Proto se pražští radní rozhodli zadat Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, aby vypsal veřejnou zakázku na pořízení 40 nových tramvají délky do 32 metrů s možností do budoucna získat celkem až 200 tramvají. Ty ostatní budou následně využity v rámci postupné obnovy vozového parku tramvají v Praze, která bude zahrnovat vyřazení všech vysokopodlažních vozů, i po dokončení dalších plánovaných tramvajových tratí.

Veřejná zakázka má být připravena co nejdříve, neboť už v příštích týdnech bude Ministerstvo dopravy ČR vypisovat výzvu v rámci Národního plánu obnovy, kde jsou právě na nákup 20 kusů nízkopodlažních tramvají vyčleněny finance, které se musí vyčerpat do konce roku 2025. Nákup tak bude možné spolufinancovat i ze zdrojů mimo dopravní podnik a hlavní město.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama