RNDr. Jiří Payne

  • Svobodní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2022 16:55:00

Podstatná část ruské populace odmítá liberalizaci a privatizaci

Podstatná část ruské populace odmítá liberalizaci a privatizaci

Komentář na facebookovém profilu k Rusku a Číně.

 Zatímco v Rusku žádné reálné síly směřující k nastolení slušnějšího režimu nevidíme, dokonce naopak podstatná část ruské populace odmítá liberalizaci a privatizaci, v Číně demokratizační síly vidíme. Čínští studenti v zahraničí se vážně zabývají programem, jak Čínu demokratizovat a liberalizovat. Demokracie pro ně představuje pozitivní a žádoucí hodnotu. Mají oproti Rusku výhodu, v Hongkongu totiž existuje reálná zkušenost s demokracií. Další výhodou oproti Rusku jsou určité zkušeností s tržní ekonomikou. Pokud dojde k nějakým změnám, je možné, že nastanou v Číně mnohem dřív než v Rusku.

Zatímco do Ruska se po zkušenostech Napoleona a Hitlera nikomu z euroatlantické civilizace kvůli demokratizaci nechce, takže raději směřuje k naprosté izolaci Ruska, je možné, že Čína má dostatek obyvatel, kteří by se do Ruska odstěhovali. Může tak nastat situace, že demokratizace Ruska proběhne pod patronátem Číny. Samozřejmě by se Rusko v takovém případě stalo čínskou kolonií.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama