Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2022 18:45:00

Tohle je velké, tohle je historické

Tohle je velké, tohle je historické

Komentář na facebookovém profilu k vítězství Giorgie Meloni v italských parlamentních volbách

 Vzpomínám, jak Giorgia Meloni na začátku roku 2019 podepisovala přihlášku do naší ECR (European Conservatives and Reformists) Party - její strana Fratelli d’Italia měla tehdy nějaká 4 % v průzkumech.

Včera se stejnou stranou suverénně vyhrála italské parlamentní volby, se ziskem přes 25 %. Jí vedený širší pravicový blok (s Legou a Forza Italia) bude mít většinu v obou parlamentních komorách. Takže Itálie bude mít, poprvé v historii, ženskou premiérku, navíc z pravicového konzervativního tábora.

To je tektonický zlom nejen pro Itálii, ale i pro EU. Však také bruselský establishment značně znervózněl (naposledy paní von der Leyen) a proevropská média bila hystericky na poplach. Plány federalistů na další přesuny pravomocí na EU, centralizaci rozhodování a rozšiřování většinového hlasování nepochybně dostaly tvrdý úder.

Vítězství Meloniové je také povzbuzením pro naši značku ECR a její vliv (Meloniová je mj. předsedkyní ECR Party, kterou po mně převzala před dvěma lety). Po Polsku a ČR budeme mít dalšího premiéra, navíc v jedné ze tří “velkých” evropských zemí. Jsme na tom tedy lépe, než tradiční eurolidovci (EPP), kteří tam nevládnou nikde. Takže opravdu velké gratulace do Itálie, tohle se povedlo a stojaté vody evropské politiky tahle nová štika určitě řádně rozčeří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama