Ing. Lubomír Brož

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2022 17:51:00

Návrh se také snaží odstranit nejistotu

Návrh se také snaží odstranit nejistotu

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 27. září 2022 k návrhu zákona o podpoře sportu

 Vážení kolegové, vážené kolegyně,

já bych vystoupil k návrhu novely zákona o podpoře sportu. Pan předkladatel již poměrně podrobně ten návrh představil. Já bych se soustředil jenom na několik takových těch základních, základních věcí. Jednak novela zákona o podpoře sportu navrhuje organizačně funkční změny ve struktuře Národní sportovní agentury a navrhuje ustanovení kolektivního řídícího orgánu, to již bylo řečeno, ve formě pětičlenné rady Národní sportovní agentury, a kolektivního kontrolního orgánu ve formě desetičlenné dozorčí komise.

Cílem je přetvoření té aktuální řídící hierarchie Národní sportovní agentury tak, že by jednotliví členové rady měli gesčně rozdělenou působnost podle jednotlivých hlavních oblastí činnosti té agentury. Navrhuje se, aby funkce předsedy, místopředsedy a tří členů Rady národní sportovní agentury byly veřejné funkce a byly odměňovány podle zákona o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem s výkonem funkce představitelů státní moci. Funkce členů dozorčí komise jsou navrhovány jako veřejné funkce, které jsou podle návrhu vykonávány bezplatně.

Novela zákona zvyšuje kompetenční požadavky na funkce předsedy, místopředsedy a ostatních členů Rady národní sportovní agentury, například se tam zavádí požadavek na vysokoškolské vzdělání magisterské úrovně. Návrh také zpřísňuje pravidla pro neslučitelnost funkce předsedy, místopředsedy a členů Rady národní sportovní agentury s jinými veřejnými funkcemi, zejména s funkcí poslance, senátora či člena vlády.

Úplně tím posledním bodem, o kterém bych se chtěl zmínit, je, že návrh se také snaží odstranit nejistotu v tom, zda oblast školního a vysokoškolského sportu spadá do gesce Národní sportovní agentury nebo Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Výslovně stanovuje, že gescí nad oblastí školního a vysokoškolského sportu včetně finanční podpory a přípravy strategického plánu má Ministerstvo školství.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama