Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2022 7:16:09

Italové dali ve volbách jasně najevo nespokojenost s politikou Evropské unie!

Italové dali ve volbách jasně najevo nespokojenost s politikou Evropské unie!

Minulou neděli proběhly v Itálii předčasné parlamentní volby, ve kterých dali Italové velký políček uplatňované politice EU vedené z Bruselu.

Jsou tak další unijní zemí po Švédsku, kde zvítězily národně konzervativní strany hájící národní priority a vyhrazující se proti EU. Nejvíce jim vadí vstřícná unijní migrační politika podporující příliv nelegálních imigrantů, převážně z Afriky, do zemí EU. 

Hnutí SPD velmi vítá výsledky voleb v Itálii, neboť lidé v této zemi dali svým postojem zřetelně najevo, že nesouhlasí s prosazovanou politikou vrcholných představitelů EU, kteří se snaží potlačit suverenitu národních států. Pevně doufáme, že tento trend nesouhlasu s unijní politikou bude sílit i v ostatních zemích EU a povede ke konečnému cíli – rozpadu EU.

Blahopřejeme tak italským vlastencům k velmi výraznému vítězství v předčasných parlamentních volbách, kde zvítězil blok národně konzervativních politických subjektů. Patří mezi ně i naše partnerská strana v Evropském parlamentu z uskupení Identita a demokracie, Liga Mattea Salviniho. Byl to právě Matteo Salvini, který ještě v době svého působení ve vládě Giuseppa Conteho, coby jako vícepremiér a ministr vnitra od června 2018 do září 2019, odmítl v několika případech povolit vylodění imigrantů z humanitárních lodí v italských přístavech. V současné době zastává Salvini post senátora v italském Senátu. Liga Mattea Salviniho se pod jeho vedením postupně stala z regionální celostátní stranou. Jejími hlavními tématy jsou odpor vůči nelegální imigraci či kritický až odmítavý postoj vůči evropské měně. V Evropské unii patří k nejbližším spojencům Ligy francouzské Národní sdružení Marine Le Penové.

Podle výsledků zveřejněných italskými médii tak pravicový blok obsadí 235 ze 400 křesel v dolní komoře parlamentu a bude mít 112 z 200 senátorů. Středolevicová koalice kolem Demokratické strany (PD) bude mít 80 poslaneckých mandátů a 39 senátorů. Hnutí pěti hvězd obsadí 28 senátorských křesel a bude mít 51 poslaneckých mandátů. Bratři Itálie jsou nejsilnějším uskupením v bloku pravicových stran, kam patří též pravicově orientovaná strana Liga bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho a také uskupení Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Celková účast voličů v italských parlamentních volbách byla 64 procent.

SPD velmi vítá toto volební vítězství koalice pravicových stran a upřímně blahopřeje k tomuto přesvědčivému výsledku stejně, jako celá řada vlasteneckých hnutí po celé Evropě. Francouzské pravicové Národní sdružení (RN), vedené Marine Le Penovou, výsledky označilo za „lekci pokory“ Evropské unii. „Italský lid se rozhodl vzít do svých rukou vlastní osud zvolením vlády vlastenců a zastánců národní svrchovanosti,“ uvedla Le Penová. Zásadně jsme v hnutí SPD odmítli snahy předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové, která se svými výroky snažila ovlivnit hlasování Italů, a tak poškodit vlastenecky smýšlející pravicové strany, vyhrazující se proti politice EU. V hnutí SPD pevně doufáme, že kroky k rozpadu současné podoby EU budou dále pokračovat. V rámci Evropy podporujeme spolupráci svobodných evropských států na zásadě společných zájmů, otevřeného trhu, svobodného obchodu a pohybu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama