JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2022 21:10:00

Sečteno, podtrženo, je to 45 miliard na úkor schodku

Sečteno, podtrženo, je to 45 miliard na úkor schodku

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 30. září 2022 ke zvýšení státního rozpočtu i deficitu.

 Děkuji, paní místopředsedkyně. Já děkuji panu ministrovi financí. Myslím si, že je korektní poděkovat. Neodpustím si jeden dovětek, aniž bych ho tady chtěla teď nějak týrat, a to je ten, že bych to očekávala včera. Včera to mělo padnout. Když už odpustím, že to napadlo na tiskové konferenci v pondělí, a tak dále, sama jsem byla čtyři roky ministryní financí, z toho přes dva roky ve velmi turbulentní krizové době, takže asi málo kdo vám rozumí jako já, v čem se nacházíte a co řešíte. Moc dobře to vím. Ale prostě mělo to tady padnout včera.

Neměli jsme zjišťovat ze systému, že tam je dalších 38 miliard. Chápu to správně, že 7 miliard je vlastně na úkor mandatorních výdajů tak, jak to tady prezentoval pan ministr Jurečka včera, což je také nepochopitelné, ale budu teď velkorysá. 30 miliard je na pomoc velkým podnikům, tomu rozumím, a pak jsem tam viděla 8 miliard na vrub státního dluhu? (Obrací se k ministrovi Stanjurovi.) Bylo v tom návrhu. Aha, na úsporný tarif, rozumím, to znamená na těch vlastně deset, co mělo být vyplaceno bez obnovitelných zdrojů letos. Tak to už chápu, rozumím tomu, takže sečteno, podtrženo je to 45 miliard na úkor schodku. A je korektní tedy říct, my se samozřejmě poradíme na klubu, co bude mít naši podporu, co nebude. Je možné, že to podpoříme. Ale je korektní říct, že schodek, a máte na tom zřejmě pětikoaliční shodu, a máte tady většinu, na rok 2022 bude 375 miliard. Beru toto vysvětlení, ale jak říkám, mělo padnout včera. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama