MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2022 17:33:00

A zase ti památkáři

A zase ti památkáři

Komentář na facebookovém profilu k nejednotnosti památkové ochrany

 Tyhle dva projekty podle mě názorně ukazují, jak je památková ochrana nejednotná a pro veřejnost nesrozumitelná:

1) Plánovanou přístavbu dvou skleněných křídel u barokní Invalidovny památkáři schválili. Celý projekt ale okamžitě vzbudil negativní ohlas u odborné i laické veřejnosti. Zaznívaly názory, že přístavba vypadá jako struhadla nebo že barokní památku hyzdí. Kritika silně zaznívala i kvůli tomu, že je celý projekt rekonstrukce přímo v režii Národního památkového ústavu, ale vznikl bez architektonické soutěže.

2) Naopak dlouho očekávanou rekonstrukci paláce Savarin na Václavském náměstí památkáři stopli. Přesto, že projekt odsouhlasilo hlavní město, že tady měl ožít pro návštěvníky zvelebený vnitroblok plný zeleně a že jsme už s dědici Alfonse Muchy domluvili v Savarinu umístění souboru Slovanské epopeje.

Moc tomu tedy nerozumumím. Skleněná křídla Invalidovny jsou prý podle památkářů vhodným doplněním o moderní architekturu. Ale zvelebení Savarinu a zpřístupnění celého areálu Pražanům prý ohrožuje památkovou rezervaci.

Samozřejmě vím, že dědictví předků a naši kulturu musíme chránit. Na tom se shodneme. Musíme ale hledat kompromisy, jak tyto hodnoty zachovat, a zároveň pečovat o město tak, aby co nejlépe sloužilo lidem. Jinak nám tady opravdu zůstane jen pohlednicový skanzen bez života.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama