Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

  • DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2022 5:34:00

Za historii závodů přišlo o život více než padesát koní

Za historii závodů přišlo o život více než padesát koní

Prohlášení k zrušení Taxisova příkopu a úpravám dalších nebezpečných překážek pro závody koní na Velké pardubické steeplechase

 Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT před dvěmi lety důrazně žádala kompetentní orgány veřejné moci a další právnické i fyzické osoby, které s tímto případem mají cokoliv společného, popř. mají možnost spolurozhodování či ovlivňování fungování Velké pardubické (Velká pardubická steeplechase), aby urychleně reagovaly na úmrtí koně Sottoventa při posledním závodu a přijaly opatření, jimiž obdobným událostem v budoucnu zamezí.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT připomínala, že se jedná již o 26. oběť obávané překážky a že za historii závodů přišlo o život více jak padesát koní. Poukázala tak na nebezpečnost překážky tzv. Taxisova příkopu, na kterém dochází ke zranění a úmrtí zvířat opakovaně. Z tohoto důvodu považuje DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT za nutné tuto překážku ze závodu vypustit, tzn. ji zrušit.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT upozornila, že nebude-li na její výzvu včas a řádně reagováno, hodlá využít všech zákonných možností, případně se obrátit na mezinárodní organizace zabývajících se ochranou zvířat.

V reakci na výzvu DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT byla již skoro 7 000 petenty podepsána petice za zrušení Taxisova příkopu pro závody koní na Velké pardubické a zmírnění dalších nebezpečných překážek občany, kterým není též lhostejné zbytečné mrzačení a umírání koní na tzv. „smrtící pasti“ oficiálně nazvané Taxisův příkop.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT připomíná, že v anketě na známém webovém portálu se vyjádřila jasná většina pro zrušení Taxisova příkopu. V otázce "Měl by se zrušit Taxisův příkop" totiž hlasovalo 61% občanů pro odpověď „Ano – je zbytečné, aby na něm umírali koně“, 5% občanů pak pro odpověď „Zrušit by se měla celá Velká pardubická“. Pouze třetina hlasujících by byla pro zachování Taxisova příkopu. Ankety se zúčastnilo 7 551 občanů.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT konstatuje, že doposud nebylo ze strany odpovědných a spoluzainteresovaných institucí a orgánů veřejné moci reagováno jinak než pouze odpovědí o zřízení expertní komise, která se bude tématem průběhu dostihů a Taxisova příkopu, včetně případných úprav překážky, zabývat. Vzhledem k této skutečnosti, pokud tedy nedojde k vypuštění překážky s názvem Taxisův příkop a zmírnění dalších nebezpečných překážek, využije DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT další zákonné možnosti, které připadají v úvahu, a obrátí se s žádostí o pomoc na mezinárodní organizace a instituce zabývající se ochranou zvířat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama