Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2022 11:39:00

Pravidlo pro dodržování bezpečné vzdálenosti je jednoduché

Pravidlo pro dodržování bezpečné vzdálenosti je jednoduché

Komentář na facebookovém profilu k bezpečné jízdě na dálnicích.

 NOVÁ POMŮCKA PRO DODRŽOVÁNÍ BEZPEČNÉ VZDÁLENOSTI NA NAŠICH DÁLNICÍCH

Nedodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel při jízdě patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod u nás. Doporučený odstup při rychlosti 130 km/h, tedy 2 vteřiny od ostatních vozidel, nedodržuje mimo obec téměř 70 % řidičů.

Řidiči si přitom často při jízdě ani neuvědomují, že jsou k vozidlu před sebou příliš blízko. Chceme proto motoristům tuto situaci co nejvíce usnadnit a důležitost tohoto pravidla jim připomínat. Proto rozšiřujeme informativní značení k bezpečnému odstupu a nechali jsme ho nově nainstalovat i na vybraných úsecích dálnic D1, D5 a D48. Řidičům toto značení, v podobě šipek na vozovce, pomůže přímo na vozovce bezpečný odstup poznat. Místo represe tak volíme prevenci.

Pravidlo pro dodržování bezpečné vzdálenosti je jednoduché. Doporučený odstup jsou 2 vteřiny, což odpovídá 2 šipkám na vozovce (jedna šipka = jedna sekunda). Bezpečný odstup = vidět 2 šipky mezi svým vozidlem a vozidlem jedoucím přede mnou.

Na dálnici D1 se značení nachází na 156,5 km v úseku u Velké Bíteše, na dálnici D5 na 26,5 km v úseku u Zdic a na dálnici D48 na 58 km v úseku u Nošovic. A postupně ho budeme rozšiřovat na další dálniční úseky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama