Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2022 19:21:00

Tvořivých dílen se zúčastní i naši norští podporovatelé

Tvořivých dílen se zúčastní i naši norští podporovatelé

Zahrada bývalého kapucínského kláštera v Opočně bude hostit tesařský workshop.

 Od 15. do 19. října zde zkušení norští tesaři z partnerské organizace Fjellugla Kompetanse AS ve spolupráci s žáky a mistry odborného výcviku ze Střední školy řemeslné Jaroměř povedou tvůrčí dílny, do kterých se může zapojit veřejnost.

„Tesařský workshop je první společnou aktivitou svého druhu se zapojením široké veřejnosti, kdy místní občané i další zájemci z blízkého okolí mohou využít příležitosti aktivně se zapojit a zkusit si osahat tesařské řemeslo, a to pod vedením zkušených odborníků. Těší mě, že se tvořivých dílen zúčastní i naši norští podporovatelé,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, odpovědná za oblast kultury a cestovního ruchu. Dubové a jasanové lavičky, které tesaři v průběhu workshopu vyrobí, budou v areálu sloužit jako zahradní mobiliář pro návštěvníky klášterních zahrad

Oficiální zahájení tesařského workshopu se uskuteční v sobotu 15. října v 10 hodin a denně bude pokračovat pro veřejnost od 10 do 17 hodin až do středy 19. října.

Po oba víkendové dny návštěvníci v rámci workshopu uvidí historické technologie zpracování dřeva, takzvané trhanice, typické pro královéhradecký region. Ty představí ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomáš Zelenka a archeolog Bohumír Dragoun z centra experimentální archeologie Villa Nova z Uhřínova.

Tesařský workshop je jednou z aktivit projektu Komunitní zahrady kapucínského kláštera v Opočně. Tento projekt byl podpořen takzvanými norskými fondy a dotace činí 90 procent z celkových 5,3 milionu korun. Projekt realizuje Královéhradecký kraj a ve spolupráci s vedením města Opočna plánuje v zahradách kláštera vybudovat zázemí pro kulturní a vzdělávací programy, volnočasové aktivity a workshopy a postupně zahrady i budovy kláštera, které v současnosti patří do majetku kraje, zpřístupnit veřejnosti.

Klášterní komplex byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex je od roku 1958 kulturní památkou. Nyní se kraj snaží o jeho znovuoživení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama