Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2022 16:39:00

Fialova vláda není vládou odborníků a měla by co nejdříve skončit

Fialova vláda není vládou odborníků a měla by co nejdříve skončit

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k projednání hrozící destrukce průmyslu i celé ekonomiky vlivem nedostatečného řešení energetické krize

 Vážené kolegyně, kolegové,

dovolte, abych navrhl mimořádný bod, který se bude nazývat Kvůli energetické krizi a nečinnosti vlády hrozí krachy firem. (Zpomaluje:) Kvůli energetické krizi a nečinnosti vlády hrozí krachy firem. Já to schválně diktuji kvůli paní předsedající, aby si to mohla zapsat. (Předsedající: Děkuji.)

Minulý týden na sněmu Svazu průmyslu a dopravy zazněla kritika vlády v oblasti zabezpečení cen energií pro firmy. Hnutí SPD s vyjádřeními, která na tomto sněmu zazněla, souhlasí. Pro příští rok má zafixované ceny plynu jen 20 % nebo 22 % firem a zafixované ceny elektrické energie jen 20 % firem.

Pokud naše firmy nebudou mít zajištěny cenově dostupné energie, tak hrozí, že svou výrobu přesunou jinam. Prostě se budou stěhovat za cenově dostupnějšími energiemi z Evropy například do Indie a podobně, aby jejich výrobky byly konkurenceschopné na světovém trhu, protože Evropská unie ani Česká republika s vládou Petra Fialy jim cenově dostupné energie do budoucna nedokáže zajistit. A těch firem není málo, jsou to od středních až po ty velké firmy, a ony o tom ty firmy mluví, já je tady nebudu jmenovat, ale mluví o tom naprosto veřejně, mluví o tom v tisku, mluví o tom v televizi, že prostě do budoucna nebude finančně únosné, aby zůstávaly v České republice.

Co to znamená? No, znamená to přece, že v České republice stoupne nezaměstnanost a státní pokladna přijde o nemalé příjmy z daní a samozřejmě my jako stát ty jejich daně, to jejich sociální pojištění a zdravotní pojištění za zaměstnance potřebujeme, protože když to nebudeme mít, nebude mít peníze na důchody, nebudeme mít peníze na sociální dávky pro lidi, kteří třeba pracovat nemohou a podobně. To znamená, že hrozí destrukce průmyslu nejenom v České republice, v Německu, říkáme o tom, že probíhá takzvaná deindustrializace průmyslu ve střední a západní Evropě, protože ty velké firmy se prostě stěhují jinam, tak aby měly lepší podmínky pro svoje podnikání a vlastně aby přežily, protože tady to prostě nějakou dobu asi nebude možné.

Tím aktuálně pohrozil i německý koncern Volkswagen Group, který je majitelem největšího výrobce automobilů v České republice Škody auto, akciové společnosti. Aktuálně také nejstarší fungující sklárna v Evropě oznámila své uzavření kvůli vysokým cenám plynu a většinu z 90 zaměstnanců plánuje propustit prostě proto, že jí pětkrát narostly náklady na energie, které potřebuje k tomu, aby mohla podnikat. A to ještě není konec roku.

Fialova vláda bohužel nehájí zájmy našich průmyslových podniků, firem a občanů, není vládou odborníků a podle našeho názoru by měla co nejdříve skončit. Vezměte si například Německo. Tato vláda, Fialova vláda se vymlouvá, že není možné, aby podpořila střední a velké firmy, protože to zakazují pravidla Evropské unie. Německo doslova posypalo německý průmysl 200 miliardami eur, aby zachovalo podnikání v Německu, aby pomohlo zachránit německé firmy, a bylo to unie-neunie, pravidla-nepravidla, prostě jde o přežití těch firem. Ale my v České republice alibisticky říkáme - pravidla jsou pravidla, nikomu nepomůžeme, máme na to 30 miliard, takže kdo přišel o největší zisky, tak tomu pomůžeme. Co to znamená?

V současné době začíná probíhat optimalizace účetnictví za minulé roky, nebo za minulý rok, aby ty firmy třeba jenom proto, že šetřily a snažily se ušetřit nějaké peníze na energie, se nepropadly v ziscích nebo do ztráty, která byla vyšší, než určují pravidla, která jim dala tato vláda, aby mohly být zařazeny do systému podpor, a jenom díky tomu, že šetřily, tak na žádnou podporu nebudou mít nárok. To je přece katastrofa. Prostě jediná možnost, tak jak my říkáme, je vystoupit z Green Dealu, prodávat energie - prodávat energie - elektrickou energii prodávat přímo od výrobců, zastropovat ji u výrobců, a takzvaným sociálním tarifem ji prodávat - do 3000 Kč za megawattu - ji prodávat českým občanům a českým firmám. Pokud na to vláda nemá odvahu, tak opravdu bude probíhat destrukce českého průmyslu a hospodářství.

Samozřejmě máme zprávy o tom, že krachují i čeští zemědělci, mají s tím obrovské problémy, a proto se musí něco dělat. My jsme tady svolávali mimořádné schůze, které se zaměřovaly na problémy s energiemi, na problémy s potravinami. Nic se nestalo! Pan ministr zemědělství je neviditelný, ve Sněmovně si myslím, že ještě nepromluvil, a vypadá to, že - ne vypadá to, ale je to fakt, že potraviny zdražily o 40 %, ony dokonce zdražily víc než energie a pravděpodobně se dočkáme v blízké budoucnosti i toho, že potraviny vůbec nebudou. Prostě nebudou! Běžte do Makra, zkuste si koupit cukr! Ne kostkový, jakýkoliv cukr, prostě není. Není cukr! Nemáme! Zeptejte se příští týden nebo za měsíc, uvidíme. A bohužel ta situace se bude dál kupit, bude to problém, a z toho důvodu navrhuji tento bod. Myslím, že by to vláda Petra Fialy měla urgentně řešit, protože co tady budeme dělat, když nebudeme mít průmysl, zemědělství, hospodářství, když bude muset vyplácet daleko více lidí na sociálních dávkách, na podpoře v nezaměstnanosti.

Děkuji vám, paní předsedající. Já chápu, že tím, co říkám vzrušujeme kolegy, že je to takový jako problém, který všichni chtějí řešit a okomentovat a všichni to komentují, já tomu rozumím, ale myslím, že by to hlavně měla komentovat vláda Petra Fialy a měla by s tím hlavně něco dělat.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama