prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2022 21:45:00

Co ještě chcete? Aby sem přišly ty nemocné děti s holou hlavou?

Co ještě chcete? Aby sem přišly ty nemocné děti s holou hlavou?

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k novele transplantačního zákona

 Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové,

některé věci jsou evergreenem. A to je i moje žádost na vás, abychom se opět věnovali zlepšení zdravotního stavu těžce nemocných osob s leukémií. Já úplně nechápu averzi, proč bychom nemohli tady tento zákon projednat, proč se tomu tak bráníte, čeho se bojíte.

Ale chci upozornit, že tím, že odsouváme toto řešení - jedná se o sněmovní tisk 162, který, a to chci upozornit kolegy z koalice, že podepsal ministr, čili váš kolega z koalice - a já myslím, že jste vybrali dobře ministra zdravotnictví, zkušeného lékaře, který ví, co dělá - takže ani toho neposloucháte? Co ještě chcete? Aby sem přišly ty nemocné děti s tou holou hlavou? Aby přišli jejich rodiče? Já vím, že úsměv, který teď máte, pramení z neznalosti, protože jinak byste to nemohli dělat. Domnívám se, že nikoli z arogance, to bych byla velmi nerada.

Velmi prosím, pojďme projednat novelu transplantačního zákona, která by umožnila, a opakuji to znovu, aby dobrovolný anonymní dárce kostní dřeně v případě, že bude komplikace vyžadovat pracovní neschopnost, dostal plný plat tak, jak to mají dárci jiných orgánů, které jsou posléze transplantovány. Jedná se o dárce naprosto anonymní, s vysokým morálním kreditem. A musím říci, že vzhledem k tomu za tu dobu, co odsouváte projednání tohoto zákona, se již čtyři dárci odhlásili. A garantuji vám, že kdyby se jednalo o člena vaší rodiny, tak tam za nimi polezete po kolenou, aby se do toho znovu vrátili. Ale ono to nebude možné.

Prosím pěkně, myslete na zdraví těchto nemocných lidí, což mohou být i lidé z vaší rodiny, mohou to být i děti, a pojďme tento zákon projednat. Může se stát, že ho ještě vylepšíme. A budeme mít určitě čisté svědomí, protože jsme pro tyto lidi udělali, co jsme udělat mohli, protože jsme jim nevzali možnost, aby v registru anonymních dárců byl pro ně vhodný příjemce.

Upozorňuji znovu, že dárce kostní dřeně je anonymní. On neví, komu ta kostní dřeň přijde. A já všem přeji, abyste toto nepotřebovali. Říkám to po několikáté. A musím říci, že z mého pohledu už je to pohrdání lidským životem. A to by asi poslanec míti neměl.

Protože nechci zdržovat tuto ctěnou Sněmovnu, tak bych žádala o zařazení jako první bod ve čtvrtek 13. října.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama