MUDr. Jan Síla

  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2022 20:15:00

Každý má právo na svůj názor mýlit se a třeba se i zesměšnit

Každý má právo na svůj názor mýlit se a třeba se i zesměšnit

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 13. října 2022 k omezování svobody slova.

 Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, dovolte, abych vás znovu interpeloval, protože už jsem tak jednou učinil na toto téma, a to je cenzura.

Má otázka, dopředu, já bych řekl, jak bude vláda bránit svobodu slova a alternativní názory? V roce 1989 jsme zvonili klíči za zrušení cenzury v komunistické totalitě. Já jsem taky zvonil. A mám pocit, že po třiceti letech je to tu zpět.

Ta moje úvodní interpelace probíhala v období za uzavření nebo zrušení fungování alternativních webů a do dnešní doby narůstá neustále opatření, které má omezit svobodu slova. Rozumím vaší snaze nebo snaze vaší vlády umlčet nepohodlné názory obnažující jejich protilidovou politiku, která má za úkol prosazovat nečeské zájmy, ale hlavně hájit zájmy nadnárodních korporací. Co je to dezinformace? Je to sdělení a s úmyslně nepravdivými údaji. Skoro vždy jde jen o názory jiné, nadnárodním korporacím nevyhovující. Pokud je šíření názoru nebo informací v rozporu se zákonem, musí o překážení v šíření (rozhodnout?) orgán, který je k tomu ze zákona zmocněn, a to by měl být nejčastěji soud.

Musí být konstatován jednoznačně důvod a toto rozhodnutí musí být nezávislým orgánem přezkoumatelné. Každý má právo na svůj názor mýlit se a třeba se i zesměšnit, ale každý má také právo své názory šířit. Je to nedílnou součástí svobody slova. Proto je nepřijatelné narušovat šíření názorů, které nejsou v rozporu se zákonem. Cenzuru (Předsedající: Čas!) bez výhrad zakazuje ústava ČR. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama