Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2022 15:27:00

Při adaptaci evropských nařízení se podařilo zachovat i zdravý rozum

Při adaptaci evropských nařízení se podařilo zachovat i zdravý rozum

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k živnostenskému zákonu

 Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

jde o další z norem, které mají adaptovat nařízení Evropské unie, ale kromě toho přináší celou řadu důležitých pozměňovacích návrhů. Celkově se tímto krokem podaří adaptovat šest nařízení Evropské unie, kdy u řady z nich se už naplnila lhůta pro adaptaci v českém legislativním prostředí.

Nicméně důležité je doplnit komentář k pozměňovacím návrhům. Předně se jedná o pozměňovací návrh obsažený v usnesení hospodářského výboru, jehož cílem je zmírnit právní úpravu provozování a řízení bezpilotních systémů v rámci spolku. Je to významný krok, který se podařilo dojednat v úzké spolupráci se zástupci modelářských spolků tak, aby zásah adaptace evropských nařízení neovlivnil to, jakým způsobem se bude dařit spolková činnost v oblasti modelářského letectví. A myslím, že v tomto případě se opravdu i po intenzivní práci šéfa hospodářského výboru Ivana Adamce podařilo najít shodu, která je užitečná pro české prostředí.

Pak jde o další pozměňovací návrhy, které byly předneseny ve druhém čtení a týkají se úpravy hranice pro projednání záměru rozvoje letiště. Tady nám jde o to snížit zbytečnou administrativu, byrokracii, zbytečná jednání, která pak zatěžují dopravce i samotné letiště. Dalším bodem je zpřesnění právní úpravy pojištění odpovědnosti za škody z provozu bezpilotního systému a konečně rozšíření možnosti odchýlit se při létání hasičských bezpilotních letadel od pravidel létání, a to i pro případ plnění jakéhokoli úkolu Hasičského záchranného sboru České republiky.

U toho se trochu jenom zastavím, protože v základní právní úpravě počítáme s tím, že bude možné odchýlit se od pravidel pro případ plnění základního úkolu, a na tom je shoda i s Ministerstvem vnitra. Základním úkolem se samozřejmě míní základní ochrana zdraví a majetku a životů obyvatel, životního prostředí a podobně. V takových případech je na místě, aby se hasičské drony mohly odchýlit od základních pravidel. Ale při ostatních úkolech, při nacvičování je důležité z hlediska bezpečnosti zachovat shodná pravidla i pro takový případ. Jak znovu zmiňuji, i v tomto případě se podařilo najít dobré řešení s Ministerstvem vnitra, a jak Ministerstvo dopravy, tak Ministerstvo vnitra s pozměňovacím návrhem, který rozšiřuje možnosti až za únosnou mírou, vyslovuje nesouhlas.

Dovoluji si vás požádat o schválení předloženého návrhu zákona ve znění těch zmíněných uplatněných pozměňovacích návrhů, s nimiž Ministerstvo dopravy souhlasí. Děkuji vám moc za pozornost a věřím, že tohle je jeden z konkrétních kroků, kde se podařilo zachovat i při nezbytné adaptaci evropských nařízení zdravý rozum a podmínky, které nebudou znamenat omezení spolkové činnosti, modelářů v tomto případě, v českých podmínkách.

Díky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama