ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2012 12:08:31

Radnice Prahy 5 vyhověla většině zájemců o granty

Radnice Prahy 5 vyhověla většině zájemců o granty

Zastupitelé Městské části Praha 5 rozdělili v grantových programech celkovou finanční podporu ve výši zhruba 5,4 milionu korun. Vyhověli téměř 60 % žadatelů, kteří na půdu radnice doručili 244 žádostí o finanční podporu.

Vedení Prahy 5 (v podobě trojkoalice TOP 09, ČSSD a Věcí veřejných) vyčlenilo prostředky na grantovou podporu již ve svém návrhu rozpočtu, a to i přes pětinový propad očekávaných příjmů proti roku 2011. Tento rozpočet schválilo Zastupitelstvo MČ Praha 5 na svém únorovém zasedání. Následně zastupitelé v dubnu vypsali 9 grantových programů, do kterých přišlo 244 žádostí o podporu konkrétních projektů. Hodnotící komise poté 145 z nich navrhly k finančnímu plnění. Jejich seznamy budou v nejbližší době dostupné na webových stránkách radnice www.praha5.cz.

Největší zájem ze strany subjektů sídlících či působících na území městské části byl o granty pro podporu sportovních činností, kde uspělo 44 z celkových 66 doručených žádostí. Na údržbu a provoz sportovních zařízení v Praze 5 radnice vyčlení přesně půl milionu korun. Zbytek z celkové částky 1 850 000 Kč je určen na podporu sportovních akcí a turnajů, ale také na soustředění a tréninkové kempy pro děti a mládež.

„Osobně považuji sport za jeden z nejdůležitějších nástrojů prevence nežádoucích jevů ve společnosti. Jsem proto rád, že jsme dokázali podpořit mnoho konkrétních sportovních akcí pro občany i návštěvníky Prahy 5,“ vyjádřil spokojenost starosta MUDr. Radek Klíma.

Městská část Praha 5 podpořila také projekty v oblasti školství a vzdělávacích institucí, ve které vyhověla 27 doručeným žádostem a navrhla podporu ve výši téměř 766 tisíc Kč. Kromě gymnázií, mateřských a základních škol v Praze 5 uspěly například organizace Dům dětí a mládeže Praha 5, Šachový klub Smíchov nebo Český svaz bojovníků za svobodu. Stranou zájmu nezůstala ani oblast volnočasových aktivit občanů, kde radnice podpoří například Kulturní a mateřské centrum Barrandov, Sokol na Zlíchově, místní svaz skautů Junák, ale také například kurzy řezbářství či projekt Aktivní stáří organizace Čas pro tebe.

oblasti sociální radnice nabídla pět různých programů pod společným názvem „Podaná ruka“. Největší ohlas a také největší podíl prostředků v této oblasti získal grantový program „Život bez bariér“, který je zaměřen na handicapované spoluobčany žijící v Praze 5 a jejich rodiny. Podporu získaly projekty na rehabilitace osob se zrakovým a sluchovým postižením, ale také např. na podporu dětí a dospělých s epilepsií. V dalších programech radnice podpořila například aktivity pro seniory (program „Spokojené stáří“), nebo také znovu-začleňování osob ohrožených sociálním vyloučením do společnosti.

Jedním z klíčových bodů programu současného vedení radnice je dlouhodobý růst bezpečnosti v Praze 5. Oblast grantů, příhodně nazvaná „Bezpečná Pětka“, pokrývá všechny tři úrovně prevence. Celkově v této oblasti radnice nabídla podporu ve výši 381 000 Kč. V primární oblasti uspěly projekty zaměřené například na prevenci domácího násilí u seniorů, žen a dětí.

„Úspory nesmí jít na úkor zvyšování bezpečnosti v Praze 5, což je jeden z našich cílů,“ uvedl již dříve starosta MUDr. Radek Klíma. Podle jeho názoru je důležitá také oblast terciární prevence – například pomoc obětem trestných činů nebo linka důvěry Dětského krizového centra. Oba projekty také v žádostech o dotaci uspěly.

Zastupitelé při schvalování grantů nevynechaly ani podporu a rozvoj kultury. Z téměř čtyřiceti žádostí vyhovělo kritériím hodnotících komisí 27 projektů. Mezi nejzajímavější patří podpora publikace Heraldické památky Malostranského hřbitova, projekt Léto s Meetfactory nebo festival Buchty a loutky dětem 2012. V oblasti celoročních aktivit podpoří radnice například místní Svaz důchodců ČR, KM Barrandov, o.s. Veselý Smíchov či fungování divadla Orfeus. V programu na podporu prezentace kulturních aktivit v zahraničí uspělo Taneční studio Light z Prahy 5, které se účastní prestižního zahraničního festivalu Aberdeen.

100% úspěšnosti dosáhly žádosti na podporu zachování a obnovy památek. Bohužel se do tohoto programu přihlásili jen dva žadatelé. I tak radnice nabídla rovným dílem každému z nich 50 tisíc Kč. Finance poslouží na opravu části fasády na průčelí včetně instalace hrotů proti holubům kostela sv. Václava na Smíchově a záchranu barokních lavic v kostele sv. Vavřince v pražských Jinonicích.

V oblasti ekologických grantů uspělo 8 žádostí ze 14 přihlášených a podpora dosahovala až částky 100 000 Kč. K největším projektům patří například rekonstrukce zahrad ve stanici přírodovědců nebo vybudování veřejně přístupného dětského hřiště. 30 tisíc Kč vyčlenila radnice také pro projekt snížení počtu opuštěných koček v ulicích a následnou péči o odložená zraněná zvířata.

Stranou pozornosti v roce 2012 nezůstala ani podpora a rozvoj podnikání v Praze 5, kde uspěly 2 žádosti - shodou okolností od 2 vysokých škol. Projekty VŠ finanční a správní a VŠ manažerské informatiky a ekonomiky se týkají rozvíjení podnikatelských dovedností s využitím informačních technologií a zvyšování konkurenceschopnosti místních firem.

Více informací na www.praha5.cz v sekci Granty.


Přehled jednotlivých grantových oblastí:

GRANTY 2012

Celkem navrženo

Počet úspěšných žádostí

Celkový počet žádostí

Úspěšnost žadatelů

Granty pro podporu sportovních činností

1 850 000 Kč

44

66

67%

Granty v oblasti sociální "Podaná ruka"

792 000 Kč

22

47

47%

Granty pro podporu vzdělávání, volnočasových aktivit a sportu

765 905 Kč

27

41

66%

Granty pro podporu kultury a rozvoje kulturních aktivit

598 000 Kč

27

39

69%

Granty pro podporu volnočasových aktivit občanů Prahy 5

400 200 Kč

7

16

44%

Granty v oblasti ekologické

400 000 Kč

8

14

57%

Granty v oblasti prevence kriminality "Bezpečná Pětka"

381 000 Kč

6

14

43%

Granty na podporu zachování a obnovy památek

100 000 Kč

2

2

100%

Granty pro podporu a rozvoj podnikání v Praze 5

100 000 Kč

2

5

40%

CELKEM

5 387 105 Kč

145

244

59%

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama