Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2022 10:46:00

Zdravotně postižení jsou jednou z nejohroženějších skupin občanů

Zdravotně postižení jsou jednou z nejohroženějších skupin občanů

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2022 k návrhu změny zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením.

Děkuji vám za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás z tohoto místa chtěla naléhavě požádat o podporu alespoň jedné ze tří variant pozměňovacích návrhů, které jsem za SPD předložila právě ke zvýšení příspěvku na mobilitu pro naše zdravotně postižené občany. Ještě zopakuji, že se jedná o návrhy na zvýšení příspěvku na mobilitu ve třech variantách, a to na variantu 2200 korun, nebo na 1650 korun, nebo alespoň ten nejmenší kompromis na 1100 korun měsíčně.

Před třemi lety nebo možná ještě vloni bych zvýšení tohoto příspěvku na 900 korun měsíčně považovala za přijatelný kompromis. Dnes už ale v žádném případě ne. Vzhledem k letošní horentní inflaci a vzhledem k astronomickému růstu cen pohonných hmot, jízdného a dalších základních životních nákladů jde o zvýšení naprosto nedostatečné, které velmi těžkou životní situaci našich zdravotně postižených občanů jednoznačně neřeší.

Pro tyto osoby je totiž doprava základní potřebou k zajištění důstojného života, ať už se jedná o cesty k lékaři nebo na rehabilitaci, případně na úřady. Pokud na tuto dopravu nemají peníze, tak kvalita jejich života rapidně klesá. Na tom se jistě tady všichni shodneme, včetně jistého možného zhoršení jejich zdravotního stavu.

A všichni dobře víte, jaké jsou měsíční náklady na cestování třeba u člověka z venkova, který je odkázán na každodenní dopravu ať už autem nebo jakkoli jinak.

Zdravotně postižení jsou jednou z nejohroženějších skupin občanů. A dnes máme jedinečnou příležitost jim alespoň trochu pomoci. Tak to, prosím, udělejme.

Vážený pane ministře, obracím se i na vás osobně. Podpořte alespoň jednu z variant těchto pozměňovacích návrhů, které jsem předložila, tak, abychom právě pomohli našim zdravotně postiženým občanům. Z hlediska státního rozpočtu je to jednoznačně opravdu marginální zásah, ale přínos tohoto opatření pro naše zdravotně postižené občany je naprosto veliký.

Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama