Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2022 18:41:00

Vládní koalici jsem nestál ani za komentář, ani rovně mě neposlali

Vládní koalici jsem nestál ani za komentář, ani rovně mě neposlali

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 26. října 2022 k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023.

Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, vážená vládo, respektive její zbytky. Začínám si trochu připadat jako ve čtvrtek na interpelacích, a to si myslím, že není dobré u projednávání prvního čtení takhle zásadní věci, jako je státní rozpočet. Ale to je spíš takové konstatování, trochu povzdechnutí.

Já tady nebudu házet čísly, kterých je samozřejmě ta kapitola Ministerstva životního prostředí plná, tak jako ostatní kapitoly. A ani nebudu týrat pana ministra financí dotazy, protože já tady svého rezortního ministra, resp. ministryni nemám z pochopitelných důvodů a jejího nástupce asi možná ještě chvíli mít nebudu. Nicméně je tady jedna položka, která je tak zásadní, že o ní určitě pan ministr financí ví. A já bych teď chvilku o ní pohovořil. Navazuji na to, co tady říkala paní stínová ministryně financí Alena Schillerová. A já když se takhle prvním pohledem, nebo řekněme laik, já se cítím jako docela poučený laik, po těch osmi letech na ministerstvu podívám na rozpočet Ministerstva životního prostředí na příští rok, tak ten návrh je až neuvěřitelný v případě celkových příjmů, protože ony jsou navrženy v neskutečně astronomické výši 94,3 miliardy korun.

To by se měla nad Vršovickou 65, kde ministerstvo sídlí, klenout duha a zpívali by tam všichni ptáci radostí, protože tolik ministerstvo peněz nikdy nemělo. Jenže ten ďábel se samozřejmě skrývá v detailu toho rozpočtu. A tam trčí jedna mimořádná položka, ona tedy spíš netrčí, ona plave, ona plave na vodě, anebo visí, visí ve vzduchu. Takže trčí finančně, ale ve skutečnosti je ta položka daleko složitější, a to je těch inkriminovaných 50 miliard korun. Opakuji: 50 miliard korun. Protože to je opravdu částka obrovská. A tuhletu částku ministerstvo tedy má ve svých příjmech a má ji inkasovat z Modernizačního fondu. Tahle položka se tam zjevně dostala až řekněme na poslední chvíli. Ale ten Modernizační fond totiž protéká, což pan ministr financí dobře ví, přes Státní fond životního prostředí, a tam se zatím žádná podobná částka nenachází.

My jsme shodou okolností nedávno měli radu Státního fondu životního prostředí, kde byl představen rozpočet fondu na příští rok a v tom návrhu rozpočtu státního fondu je příjem z Modernizačního fondu 28 miliard korun na příští rok, ale 23 miliard korun jsou výdaje toho Modernizačního fondu. Protože logicky: ten jede už na kontinuální akce, tam jsou vypsány výzvy, už jsou tam desítky, budou tam brzy stovky projektů, které se z Modernizačního fondu budou financovat, nebo už dneska financují. Jinými slovy, tyhlety projekty pro firmy, obce, města, kraje a v budoucnu i občany, tak tyhlety projekty jsou samozřejmě financovány z toho, že Modernizační fond je a bude v těch příštích letech dadotováván (?) z výnosu části, z prodeje části výnosu emisních povolenek. Ta druhá část pak směřuje přímo do státního rozpočtu. A já tam těch 50 miliard prostě nevidím. Ale i kdyby tam byly, pane ministře financí, vaším prostřednictvím, paní předsedající, tak vy určitě víte, že dostat je z toho Modernizačního fondu vůbec není jednoduché, protože jakmile je Modernizační fond schvátí, většinou už je nenavrátí. Z jednoduchého důvodu.

Ten Modernizační fond se řídí evropskými směrnicemi, rozhoduje o něm Evropská komise, Evropská investiční banka, a i kdyby nakrásně tato Sněmovna slovutná, Senát, pan prezident si usmysleli, kdokoliv, vláda, že ty peníze prostě tam odsud vytáhnou, tak to nemůžou udělat sami. Nemůžou to udělat bez projednání a bez schválení v investičním výboru. A ono to ještě nekončí, protože v tom rozpočtu Ministerstva životního prostředí kromě těch 50 miliard je dalších 32 miliard výnosů z emisních povolenek, takže ono je tam celkem 82 miliard korun z celkového rozpočtu příjmů 94 miliard. To je dost. A to když se na to pak podíváte, tak zjistíte, že skutečně to opravdu plave na té vodě. A já si můžu dokonce i u té druhé částky 32 miliard něco myslet, jestli je to přestřelené nebo ne, protože to bude záviset na ceně emisní povolenky, ta je dneska 76 eur.

A já nevím, jestli tam těch 32 miliard korun bude. Ale i kdyby tam byly, to uvidíme v průběhu roku, tak pořád tady zbývá těch 50 miliard. To znamená, vy si určitě vzpomenete, že já jsem tady opakovaně houževnatě, když to řeknu hezky, otravně, když to řeknu ošklivě, pro někoho, asi šestkrát vystupoval od prosince minulého roku pořád s takovou mantrou, když jsem vládní koalici nabízel, že se tady přímo nabízí jedna možnost, a to je novela zákona o emisních povolenkách. Musím říct, že jsem nestál ani za komentář vládní koalici. Ani mě vlastně s tím neposlali rovně, což mi trošku přišlo líto, takže jsem tady vždycky jako přišel a zase jsem se vrátil zpátky a říkal si, tak jsem to zase zkusil a tak já zase přijdu. Ani nikdo nereagoval. Prostě žádný zájem.

Ale i kdybyste využili tuto novelu jako nosič, pane ministře financí prostřednictvím paní předsedající, tak by to stejně v této chvíli nebylo nic platné, pokud už ty peníze jsou v modernizačním fondu, protože ten smysl to má jenom v případě, že byste řekněme odklonili ty peníze, odpusťte mi to slovo, do státního rozpočtu ještě dřív, než v modernizačním fondu skončí, protože to lze, ano, to lze udělat novelou zákona.

A já si pamatuji, byla tady jedna reakce, abych byl spravedlivý. Byla tady reakce myslím kolegů z ODS, kteří říkali no, když jsem navrhoval, že by z modernizačního fondu se dalo v letech 2022 a 2023 použít 17 miliard na sociální účely, respektive předtím bez těch emisních povolenek než do modernizačního fondu doputují, a oni řekli no to vůbec ne, pane kolego, protože tam ty peníze samozřejmě jsou na investice a co by ty podniky dělaly. Takže vlastně to byla jediná reakce a pak už to bylo bez reakce.

Jinými slovy, pokud jsou peníze dneska už v modernizačním fondu, a já je tam tedy nevidím, protože v tom rozpočtu na příští rok nejsou, těch 50 miliard, tak rovnou říkám, že je nelze vytáhnout jednoduše, že by o tom rozhodl Parlament a už vůbec ne vláda, a vzít je do toho státního rozpočtu. Pokud by se jednalo o novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami a pětikoalice by použila ten náš návrh anebo svůj návrh, tak ano, potom by mohla odklonit část emisních povolenek, toho toku, který se rozděluje na proud tekoucí do státního rozpočtu a proud tekoucí do modernizačního fondu, ale pak říkám rovnou, že pokud by z tohoto proudu 50 miliard bylo použito do státního rozpočtu, tak tam bude málo peněz na ty projekty, na které už jsou vypsané výzvy. A tam v řadě případů samozřejmě ti poptávající, ti zájemci, už na ty peníze čekají a ty projekty prostě už jsou rozfinancované.

Takže tady opravdu v tom rozpočtu je jedna obrovská částka, která, kde chápu, proč tam je, já myslím, že všichni to chápeme, ale já jsem, pane ministře, vaším prostřednictvím, paní předsedající, jak víte, na tom ministerstvu byl osm let, ale já si fakt nepamatuji a nikdy by se to nestalo, že ani částky o tři řády nižší bychom navrhovali v situaci, kdy vůbec nevíme, odkud přijdou a jestli vůbec přijdou. A vy byste byl první, kdybychom něco takového zkusili, kdo by nám dal strašnou bandurskou. Tady by se ozýval obrovský lomoz, pištění ze všech stran, co jsme si to dovolili. Takže já když vidím tento rozpočet, jehož nadpoloviční většina příjmů nebo nadpoloviční částka příjmů je založena na jedné konkrétní položce, která opravdu nevím, odkud přijde a kdy přijde a jestli vůbec to je s někým projednáno, protože já takovou informaci nemám, že by to bylo dojednáno, tak to prostě nemůžu považovat za odbornou práci minimálně v této kapitole, ale spíše za eskamotérství a ten, kdo to předkládá, je pro mě spíš rozpočtový Houdini než odborný a odpovědný hospodář.

Děkuju za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama