Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2022 21:14:36

Podle Pekarové je mít na jídlo a energie žití nad poměry?

Podle Pekarové je mít na jídlo a energie žití nad poměry?

Paní Pekarová bude mít plat 274.000,- Kč, více jak půl milionu seniorů má důchod pod 15.000,- Kč a je na hranici chudoby, stejně jako jeden milion rodin s dětmi. Nezávidím paní Pekarové plat, vyčítám jí její diletantství a hloupá prohlášení.

Vyčítám jí její vlastní neschopnost přispět pozitivně k zastavení stávajícího propadu. Vyčítám paní Pekarové to, že má osobní podíl na tom, jak na tom dnes naše země a její lidé jsou. Vyčítám jí, že stávající stav svádí na Putina v souvislosti s Ukrajinou, ale dramatický nárůst cen začal již loni v září a do konce roku ceny stouply na čtyř až šestinásobek.

Na vině je nesmyslná politika EU včetně naší vlády, Green Deal, emisní povolenky, energetický burza, dotace, dlouholeté démonizování Ruska, protiruské sankce, které v konečném důsledku Rusku pomáhají a EU likvidují. Na vině je sebedestruktivní politika EU a vlády Petra Fialy. Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy má růst cen elektřiny či plynu „velký dopad“ na 47 % firem a plných 17% z nich dopad označuje za „fatální“. To v konečném důsledku znamená navýšení cen, což způsobí neschopnost konkurence a následně krach 17 – 47% firem a masivní propouštění.

Hlavní cenový náraz se dá čekat na přelomu letošního a příštího roku, kdy už většina spotřebitelů nebude chráněna kontrakty se zafixovanými cenami z minulých let. Předpokládá se, že se ceny energií mohou oproti současným navýšit až trojnásobně. Naše rodina má dnes zálohu na plyn a elektřinu 9.000,- Kč. Zálohu v trojnásobné výši nemáme, jak zvládnout. Na začátku září 2021 jsme nakupovali elektřinu pro tento rok za 90 Eur za megawatthodinu, dnes ho nakupujeme pro příští rok za 200 eur. To bude znamenat na přelomu roku další zvýšení současných cen o 100 – 150%!

Srovnatelný vzestup je u cen plynu. Základní produkt s dodávkou na rok 2022 se vloni v dubnu na burze PXE nakupoval v přepočtu za 465 korun. Koncem roku už byla megawatthodina za 1 430 korun, nyní se na příští rok prodává za víc než dva tisíce korun. To znamená pětinásobné zvýšenícen. Energetický analytik Michal Šnobr varuje, že domácnosti mohou začátkem roku 2023 platit i několikanásobek toho, co platí doposud. „Třítisícová záloha jim může vyskočit na 12 až 15 tisíc, pro plyn je naprosto reálné až pětinásobné zdražení.“ Více jak 40% firem a domácností tento skok nezvládne a bude následovat totální kolaps. Co přijde potom? Jídelny s vodovou polévkou a krajíčkem chleba, jako za krize v období 1. republiky?

DPH na energie snížily Belgie, Kypr, Estonsko, Irsko, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko či Španělsko. Maďarsko potvrdilo dlouholetý kontrakt na přímé dodávky plynu z Ruska a získalo od EU přes její dosavadní výhrůžky výjimku. Naše vláda neudělala nic, i když k tomu měla jako předsedající země skvělou příležitost. Je pro mě naprosto nepochopitelné to, že lidé v této zemi současný stav ignorují, sedí doma a tleskají vládě, zatímco se na ně řítí vlna tsunami. Když je na současný stav upozorníte a argumentujete stanovisky odborníků, jste onálepkování za proruského trolla.  Vláda není připravena na obrovský otřes, který přijde během pár měsíců a nemá ani žádný krizový plán. Prostě, ono se to nějak udělá.

Neudělá. Poslední demonstrace odborů byla hloupoučká předvolební PR akce pana Středuly. Nevím, za koho kopou a kým jsou placeni a řízeni pánové Jiří Havel a Ladislav Vrabel, ale na plánovanou demonstraci 28. října nepustili představitele pronárodních a protibruselských stran. Ti pak museli svolat demonstraci do Brna. Takže se možná i dvěstě tisíc lidí na Václaváku vykřičí, zamává státními vlajkami a nic se nezmění. Od listopadu 1989 žádná demonstrace nic nezměnila, a i ta listopadová byla organizovaná, nešlo o žádnou sametovou revoluci, ale o předání politické moci komunisty za podmínky, že jim bude ponechána moc ekonomická. Následný vývoj dokládá, že tomu tak bylo.

Rád bych napsal, aby se lidi připravili včas na to, co za pár měsíců přijde, jenže ono není, jak se na to připravit. Nakoupíte potraviny a kdo může palivo na pár týdnů a měsíců. A co potom? Pokud dojde k výpadkům proudu a plynu, zkolabuje průmysl a služby a zásobování. Nebude fungovat bankovnictví a ledem dojdou hotové peníze. A potom? Hrozí nepokoje, tentokrát bohužel násilné a krvavé. Jedinou šancí je legální odstavení stávající vlády od moci a její náhrada vládou „národní záchrany“. Jenže není jak a měl bych silné pochybnosti o kvalitě a „morální čistotě“. Jedinou cestou jak tohle šílenství zastavit je to co jsem uvedl a okamžité ukončení jakékoli podpory vraždění na Ukrajině prostřednictvím dodávek zbraní, techniky a finanční pomoci. Naše vláda má krev na rukou.

Je nezbytné se okamžitě vyvázat z energetické burzy, Green Deal, elektroautomobilismu, podpory tzv. obnovitelných zdrojů, kupčení s emisními povolenkami a zrušit spoustu dalších nesmyslů. Je třeba zastavit nejen ilegální migraci, ale bohužel i tu plánovaně ekonomickou, protože bere práci našim vlastním lidem. Ano, píšu je třeba a jsem zoufalý z toho, že nevidím cestu, jak toho dosáhnout. Je třeba urychleně najít českého Orbána, ale začínám mít obavu, že mezi námi není. Omlouvám se, ale nevidím reálnou cestu, jak z toho ven.  Optimisté odhadují, že zkrachuje jen 20% firem a domácností, pesimisté jsou na čísle 35 – 40%. Skutečnost bude někde mezi tím. Nebudu vám nic nalhávat, řítí se na nás nebetyčný průšvih, který může reálně skončit krveprolitím.

Přeji vám do dalších dní odvahu a sílu.

Michal Malý, místopředseda MO Trikolora Praha

Napsáno pro Parlamentní listy

obrázky: penize.cz, lidovky.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama