ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2012 12:13:53

John: Ledy pukly

John: Ledy pukly

"Kdyby nebylo Věcí veřejných, tak by na lavici souzených vedle Davida Ratha dnes neseděli představitelé korumpujících stavebních firem" říká ve svém projevu na XV. koferenci VV Radek John

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Vážené dámy a pánové, vážení členové a sympatizanti strany Věci veřejné,

nechci ve svém bilančním vystoupení utíkat až k počátkům našeho vstupu do sněmovny a procházet všech 54 opatření, které VV prosadily, soustředím se na několik skutků Věcí veřejných, které již mají konkrétní dopady do chodu našeho státu a naší společnosti. A jde o změny, na které jsme čekali přes dvacet let.

Kdyby nebylo Věcí veřejných, tak by na lavici souzených vedle Davida Ratha dnes neseděli představitelé korumpujících stavebních firem, protože dvacet let ODS setrvale odmítala trestněprávní odpovědnost právnických osob. Opatření, které je v moderním světě naprosto standardní.

Nebyl by přijat ani nový a poměrně striktní zákon o veřejných zakázkách, který konečně po vzoru ciziny vpouští do soutěží o veřejné zakázky malé a střední firmy. Navíc firmy z regionů, a ne pouze velké předvybrané pražské hráče či spřízněnce vlivných. Buďme hrdi na to, že jsme přispěli k zákazu pověstných losovaček a nejen jich.

Bez Věcí veřejných by rozhodně ani nedošlo ke zrušení příkazu policejního prezidenta Martinů, který ukládal všem policistům povinnost hlásit všechny korupční kauzy na ústředí. To se podařilo, když jsme vybojovali nového policejního prezidenta, který příkaz pana Martinů okamžitě zrušil. Dnes mohou pracovat malé týmy policistů na závažných kauzách týkajících se i vysokých politiků, aniž by byly čímkoliv svazovány, aniž by kdokoli mohl ovlivňovat jejich práci.  Troufám si tvrdit, že kdyby nedošlo ke zrušení tohoto nemístného nahlašování, tak není vyšetřování Davida Ratha a sedmičlenné skupiny jeho spolupracovníků, prověřování Vlasty Parkanové, předchozího vedení ŘSD, kontrol nakládání s evropskými penězi v krajích, prověřování armádních zakázek a dalších. Srovnejte tento stav s obdobím před 3-4 roky.    

Nebylo by ani zatvrzelého boje s automaty, gamblerstvím a za zpřísnění zdanění hazardu, které za VV do české politiky neoblomně vnáší můj kolega Josef Novotný. Společně s ním i od měsíce dubna radíme obcím napříč republikou jak konečně vyhnat hrací automaty z jejich území. Teď a za využití stávající legislativy a výroků Ústavního soudu. Pravda za značné nevole ministra financí Kalouska. Toto opatření má nejen ekonomické dopady, ale zachraňuje i lidské životy a zdraví.

Věci veřejné prosadily i projekt “Otevřený úřad” podporující vyvěšování všech smluv a jejich dodatků na web. Tento projekt jsem nejprve nastartoval na ministerstvu vnitra. Vyzval jsem I další kolegy ve vládě a dnes se touto praxí řídí mnohé státní organizace, desítky obcí. Připravuje se v tomto duchu i zákonná norma. Jen připomínám, že skrze vyvěšování kompletních smluv a jejich životní cesty se už ušetřilo desítek, možná stovek milionů z veřejných peněz.

Po dvou desítkách let a po několika neúspěšných pokusech se za tlaku Věcí veřejných podařilo konečně prosadit přímou volbu prezidenta a zapojit tak veřejnost do přímého určování dalšího směřování země. Mohl bych i vzpomínat zdanění poslaneckých náhrad, snížení finančního příspěvku politickým stranám nebo zpřísnění trestů pro úředníky za korupční jednání a další důležité iniciativy.

Zásadní je však, že nebýt Věcí veřejných v české vrcholové politice, nebýt vaší podpory pro tuto naši politiku, tak se v naší legislative nikdy neobjeví tato protikorupční konkréta, která pomáhají rozbíjet dosavadní společnost beztrestnosti.

Dámy a pánové, rozviklali jsme to a mnozí donedávna nedotknutelní se začínají bát!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama