ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2012 12:35:46

Klasnová: Má to smysl

Klasnová: Má to smysl

"Za klíčové pro fungování Věcí veřejných považuji zlepšení komunikace dovnitř strany i navenek," řekla ve svém projevu na VX. konferenci Věci veřejných Kateřina Klasnová

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Vážené kolegyně, vážení kolegové,

nejprve děkuji vám všem, kteří jste mi dali hlas v internetové volbě. V hlasování, které skončilo tuto středu, mne těsně porazil Radek John. Útěchou těm, kteří mne podpořili, budiž, že se hodlám i nadále podílet na chodu VV, a to nově jako první místopředsedkyně strany. Pokud tato konference potvrdí volbu Radka Johna a jeho týmu, o což vás tímto prosím.

Mandát jsem od vás dostala velmi silný, vaší podpory si vážím, přijímám ji s pokorou  a vnímám ji jako zavazující. Vím, že mnozí z vás jste mi dali hlas, protože jste byli přesvědčeni o nutnosti nastolení čitelnosti naší strany a změny chování a směřování Věcí veřejných. Toto přesvědčení sdílím a hodlám naplňovat. Očekávám v tomto směru aktivní spolupráci všech lidí v novém vedení a je to zároveň má podmínka setrvání ve funkci.

Za klíčové pro fungování Věcí veřejných považuji zlepšení komunikace dovnitř strany i navenek. Naše politika musí být koncepční a srozumitelná, jen tak získáme zpátky důvěru občanů, kterou jsme, doufám, definitivně neprohospodařili.

To, zda VV zůstanou i do budoucna na politickém poli, závisí v největší míře na naší práci na půdě sněmovny, která je celorepublikově nejviditelnější aktivitou Věcí veřejných. Jako svůj hlavní úkol proto považuji prosazování programu VV, s nímž jsme šli do voleb 2010, a který musíme i nadále hájit z opozičních lavic. Připomínám, že náš poslanecký klub je jediný, kdo naplňování vizí a cílů VV garantuje. Přeběhlický projekt LIDEM zcela prokazatelně v mnohá případech v tichosti opouští hodnoty programu Věcí veřejných a uhýbá před závazky z voleb 2010. Ať jde o zajištění transparentnosti majetkového vyrovnání s církvemi, či rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ, tolerování výpadů vládních představitelů vůči policii, kontroverzního hospodaření Lesů ČR, stále nefunkčního systému vyplácení sociálních dávek, pokřiveného návrhu na vyhlášení celostátního referenda a mohla bych dál konkrétně pokračovat. Opakuji – přeběhlický projekt LIDEM nemá s Věcmi veřejnými nic společného a postrádá legitimitu jak svého setrvání ve sněmovně, tak i ve vládě.

Radek John zde bilancoval, co už se Věcem veřejným povedlo. Já bych v kontextu našich úspěchů ráda uvedla aspoň věcí, které plánujeme v  nejbližší budoucnosti.

Vláda, do které VV před dvěma roky vstoupily, měla být rozpočtově odpovědná, protikorupční, reformní. Byly to Věci veřejné, které do vlády na základě svého programu vnesly protikorupční étos. Jsem přesvědčena, že vzdor mediálním kauzám a pseudokauzám, a chybám nás, politických nováčků, které zakryly reálné výsledky naší práce,  jsme na tomto poli uspěli a boj s korupcí by měl být i nadále jednou z našich klíčových priorit.

Věcem veřejným se podařilo prosadit průlomové zákony a změny, které se roky odkládaly. Za všechny jmenuji zákon o veřejných zakázkách a o trestněprávní odpovědnosti firem. Za zcela zásadní považuji nyní schválení rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na kontrolu hospodaření obcí a krajů, které VV prosadily ještě ve vládě. Za poslance VV říkám, že projednávání rozšíření pravomocí NKÚ ve sněmovně budeme nadále jednoznačně prosazovat. A to spolu se schválením rozšíření jeho kontrolních pravomocí na státní či polostátní podniky, jako je ČEZ či Lesy ČR. V čele úřadu pak musí stanout osobnost zcela nezávislá na jakékoli politické straně. Do budoucna by to mělo být pravidlo zaručené změnou legislativy, kterou VV předloží. Návrh ODS, že by mohl být prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu exministr zemědělství Ivan Fuksa, považuji za tragicky úsměvný.

Za tragikomické považuji také celé tažení proti korupci, pokud zákonodárci požívají doživotní trestněprávní imunity. V celé nahotě se nesmyslnost této anomálie české ústavy může ukázat v kauze nákupu letounů CASA a vydávání exministryně obrany Vlasty Parkanové. Pokud sněmovna Parkanovou nevydá, nebude již možné tuto zakázku a ztrátu 658 milionů korun, nikdy vyšetřit. V rámci protikorupčních opatření prosadily VV zrušení doživotní trestně-právní imunity do koaliční smlouvy. Navzdory tomuto závazku však pro něj senátoři ODS nehlasovali.

Proto jsem před čtrnácti dny podala ve sněmovně návrh na zrušení doživotní trestně-právní imunity zákonodárců znovu. Zároveň budu žádat naše poslance, aby jednotně hlasovali pro vydání exministryně obrany.

Věci veřejné předloží v poslanecké sněmovně také majetková přiznání. Zrušení anonymních akcií již Věci veřejné prosadily, bezzubý vládní návrh je však nutné korigovat našimi vlastními pozměňovacími návrhy.

Boj s korupcí úzce souvisí s rozpočtovou odpovědností. Konec žití na dluh byla druhá základní hodnota, která nás přivedla do koalice.

Namísto toho jsme se s „rozpočtově odpovědným“ ministrem financí ve vládě hádali o každou korunu, kterou chtěl rozpočet vylepšit na úkor občanů. Vyhráli jsme, když jsme prosadili například zachování stravenek, amalgámové plomby zdarma, když jsme zabránili nápadu vůbec nevalorizovat důchody, zrušili  poplatek za položku na receptu, díky našemu návrhu zůstal zachován sociální příplatek pro zdravotně postižené děti,  a další "drobnosti", které se přímo dotýkají každodenního života lidí. Nepodařilo se nám zabránit zvýšení DPH,  uhájili jsme ale dvojí sazbu. A prosadili jsme také výrazně přísnější zdanění hazardu a zrušení všech daňových výjimek casinům a loteriím, čímž do státní kasy přitečou další nemalé finance. Brzy navrhneme také zavést speciální daň z výher. Dosáhli jsme i zavedení daňové progrese, ač to ODS halí do marketingového pojmenování „solidární daň“.  V řešení je i omezení výhod daňových rájů.

Zároveň je třeba odmítnout miliardové výdaje, které s definitivní platností ruší právo této vlády nazývat se rozpočtově odpovědnou. Příkladem je záměr obnovy bloků elektrárny Prunéřov II. Sama jsem Prunéřov ve sněmovně interpelovala, protože se na základě faktů domnívám, že obnova není z mnoha důvodů vratnou investicí. Má přitom stát 25 miliard korun! Ohromné peníze odtékají z Lesů ČR, na jejich hospodaření upozorňuji dlouhodobě a podala jsem kvůli němu i trestní oznámení. A mohla bych pokračovat.

V souvislosti s výdaji ze státního rozpočtu musím zmínit vyrovnání státu s církvemi. Věci veřejné odmítají v souladu se svým programem a vzhledem k současné finanční situaci státu výplatu 59 miliard korun církvím. Také usilujeme o nápravu vládního, velmi rizikového paskvilu paragrafového znění církevního narovnání. Pokud k nápravě nedojde, vyrovnání s církvemi nepodpoříme.

Věcem veřejným se už podařilo zrušení miliardového ekotendru, byli jsme proti schválení Evropského stabilizačního mechanismu, který po přijetí eura zavazuje Českou republiku k výdaji minimálně třísetpadesáti miliard korun! Je zvláštní, jak ministr financí sbírá peníze po stovkách od občanů na to, aby velkoryse vydával miliardy a v tichosti zatížil další generace! V tomto kontextu připomínám návrh, aby o schodku rozpočtu vždy musela rozhodnout ve sněmovně nikoli prostá, ale ústavní většina, který naopak VV plně podporují. Jde o opatření v zahraničí ozkoušené a posilující hospodárnost státu a politiků.

Jsme nyní ve sněmovně v roli konstruktivní opozice. Proto neříkám, že a priori shodíme vše, co je vládní, jen proto, abychom se populisticky vymezovali a sbírali laciné body na slibech, o nichž předem víme, že je nebude možné splnit – tak, jak to často dělá opozice levicová.

Jsme připraveni podpořit každý dobrý nápad. Je ovšem nutno odmítnout nereálné a špatně připravené opoziční návrhy, stejně jako je nutno odmítnout další asociální kroky vlády. Například takzvaná sociální reforma ministra Drábka totiž mnoha lidem ztížila život, fakticky však žádné peníze navíc do rozpočtu nepřinesla!

Budeme nejen korigovat vládní paskvily typu návrhu celonárodního referenda, ale samozřejmě  připravujeme, podáváme a budeme podávat vlastní návrhy, které mohou nejen zlepšit celospolečenskou atmosféru, ale pomohou i každému jednotlivci. Ve sněmovně jsou například naše pozměňovací návrhy k insolvenčnímu zákonu, které ochrání lidi před nespravedlivě rychlými exekucemi. Jako samostatný návrh nadále zůstává mezigenerační solidarita v podobě odpisu z pojistného na důchody rodičů. V neposlední řadě chceme prosadit například snížení daně na naftu, což by mělo zvýšit konkurenceschopnost českých podnikatelů.

Vážení přátelé a kolegové, vím, že poslouchat povídání o legislativních návrzích není zrovna záživné. Ale chtěla jsem vás tímto, zdaleka ne úplným, výčtem ujistit, že Věci veřejné, držící se svého programu, stále mají co nabídnout. Naši voliči a příznivci musí vědět, že pracovat a mít děti se vyplatí, že budeme chránit střední třídu, která je základem každého prosperujícího státu. Že budeme nadále bránit rozkrádání republiky a dělat vše proto, aby i staré zločiny byly otevřeny a vyšetřovány, což už se podle mého názoru a právě díky personálním a legislativním změnám, které nastartovaly VV, začíná pozvolna dařit.

Také vám chci dát jeden osobní slib: pokud potvrdíte toto vedení, budu, jak už jsem řekla, první místopředsedkyní Věcí veřejných a předsedkyní poslaneckého klubu zároveň. Za svůj důležitý úkol považuji obě tyto funkce propojit a využít ku prospěchu straníků, potažmo všech občanů. V rámci nastartované komunikace mezi řadovými členy a vedením strany, s maximálním možným využitím našich krajských rad a odborných komisí jako prostředníků, chci vaše podněty a nápady využívat ve sněmovně. Naše legislativní návrhy i naše sněmovní hlasování o návrzích jiných stran musí být založeny na názorech konkrétních lidí z celé země.

Samozřejmě, můžete si říci – to jsou jen slova, to už jsme slyšeli. Neskromně však věřím, že mi věříte. Nejen proto, jak silně jste mě podpořili v předsednické volbě. Znáte mě, víte, že neumím populisticky řečnit, že pracuji hodně a  někdy i za jiné. Nezastírám, že už bývám po 10 letech v této straně i po všech kotrmelcích posledních dvou let unavená. Novou energii však nyní čerpám z přesvědčení, že postavení první místopředsedkyně strany a zároveň předsedkyně poslaneckého klubu bude dost silné na to, abych prosadila nový směr a změnu chování Věcí veřejných, po němž jste volali.

Opakuji, že nesetrvám ve své funkci, pokud se celému týmu vedení Věcí veřejných nepodaří naplnit sliby, které vám tady dnes dáváme a kterými vás prosíme o potvrzení internetové volby. Víte, že na funkcích nelpím. Jsem nejvýše postavenou ústavní činitelkou, která doposud opustila svůj post, aniž musela. Učinila jsem tak jen proto, že setrvání v něm by bylo proti mému osobnímu přesvědčení. Věci veřejné však stále neopouštím. Stále jim věřím.

Věřte i vy mně.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama