Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2022 10:57:00

Média veřejné služby se nesmí stát hlásnou troubou politické reprezentace

Média veřejné služby se nesmí stát hlásnou troubou politické reprezentace

Vládní koalice po dlouhých opozičních obstrukcích prosadila jediný bod schůze, první čtení novely zákonů o České televizi a Českém rozhlase. Dojde k navýšení počtu členů rady ČT o tři na 18, u ČRo zůstává na devíti.

 Třetinu obou mediálních rad budou nově volit senátoři. Nová pravidla platí také pro navrhující organizace, před nominací budou muset existovat alespoň 10 let. Novela do procesu volby členů rad zapojí obě komory parlamentu.

„Média veřejné služby musí sloužit občanům, nesmí se stát hlásnou troubou aktuální politické reprezentace. Rozložení pravomocí mezi obě komory parlamentu zabrání jednostrannému ovládnutí veřejnoprávních médií a zajistí jim dostatečnou míru nezávislosti,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Volba se bude opakovat jednou za dva roky, poslanci a senátoři pokaždé obmění třetinu členů. Ti budou posléze odpovědní té komoře parlamentu, která je zvolila. Z hlediska mediální legislativy se jedná o bezprecedentní situaci, o rozšíření počtu členů mediální rady totiž poslanci zatím nikdy nejednali. Novela také ruší nutnost odvolat celou radu ČT po dvojím neschválení výroční zprávy.

Také už nenastane situace, že členy některé z rad navrhne organizace, která vznikla v řádu hodin, nebo dnů před samotnou nominací. Novela totiž vyžaduje, aby navrhující organizaci rejstřík ministerstva vnitra evidoval alespoň po dobu deseti let.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama