Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2022 16:57:00

K pocitu odpovědnosti za vlast mě vychovávali od dětství

K pocitu odpovědnosti za vlast mě vychovávali od dětství

Komentář na facebookovém profilu k zvolení místopředsedou Senátu

 Milí přátelé, s radostí vám chci sdělit, že jsem byl právě zvolen místopředsedou Senátu.

Jak bych chtěl k funkci přistupovat? Našim úkolem je, aby svět, který jednou předáme dětem, byl v lepším stavu, než v jakém ho zdědila naše generace. Bohužel se zrovna nacházíme v časech, kdy se tento úkol může jevit jako obtížnější než v letech předchozích. Všichni se potýkáme s následky energetické i humanitární krize, kterou šílenec Putin útokem na Ukrajinu vyvolal.

Když letos v únoru Rusko napadlo Ukrajinu, vzpomněl jsem si na svůj život za časů Železné opony. Tehdy neexistovala svoboda slova ani myšlení. Namísto toho jsme my - Češi i Slováci - žili v neustálém strachu z přítomnosti a obavách z budoucnosti. A hlavně sovětské „bratrské“ tanky naši krásnou zem brázdily přes dvacet let.

Celé mládí jsem doufal, že komunismus padne a já se vrátím domů do Dymokur, kde budu moci hospodařit. Měl jsem to štěstí, že si mi obě přání splnila. Vstupem do politiky jsem chtěl své štěstí alespoň trochu splatit, a hlavně být lidem užitečný.

K pocitu odpovědnosti za vlast mě vychovávali od dětství. Během staletí měl v každé generaci Czernin příležitost něco udělat pro naši vlast a mnozí přede mnou měli tu čest vykonávat veřejnou funkci. Několik generací mých příbuzných český národ nikdy nezradilo a péči o věci veřejné považovalo za svou povinnost. Za všechny bych rád jmenoval svého dědečka Rudolfa Theobalda. Můj dědeček byl totiž jedním ze signatářů prohlášení věrnosti české a moravské šlechty českému národu, kterým se v září 1939 postavili proti nacistické okupaci. V odvetě protektorátních úřadů byla na rodový majetek uvalena nucená správa a od roku 1943 byl dědeček vězněn.

Dnes čelíme jiným hrozbám, než kterým čelila generace mého dědečka. Těmto hrozbám se však chci i jako místopředseda Senátu postavit se stejnou vervou jako moji příbuzní. Krédem Czerninů je slušnost, čestnost a odpovědnost. Plně se k němu hlásím a v jeho duchu hodlám vykonávat funkci místopředsedy Senátu.

Na závěr bych chtěl poděkovat Vám všem - kolegům ze Senátu, kteří mi dnes dali svou důvěru. Vážím si jí. Lidem slibuji, že svou funkci budu vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama