Hana Žáková

  • BPP
  • Třebíč
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2022 13:03:00

V rámci EU není jednotný přístup k požadavkům na výstavbu jaderných zdrojů

V rámci EU není jednotný přístup k požadavkům na výstavbu jaderných zdrojů

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k Informaci vlády ČR o výsledcích jednání Evropské rady, které se konala ve dnech 20. - 21. října 2022

 Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, milé kolegyně a milí kolegové.

Protože vás je tady hodně nových, tak se představím. Jsem senátorkou za Třebíčsko, kde se nachází jaderná elektrárna Dukovany, a nás v regionu hodně tíží to, aby skutečně v roce 2036 byl spuštěn nový blok jaderné elektrárny, a proto jsem se zájmem poslouchala, vážený pane premiére, vaše vystoupení, zvláště otázky, které se týkaly energetiky, protože jim mám i tady v Senátu i na starosti. Minulý týden jsem se zúčastnila jednání V4 na Slovensku v Bratislavě, kde zasedaly hospodářské výbory, a jednali jsme o energetice, o soběstačnosti a o cenách energie, a zjistili jsme jednu důležitou věc, že v podstatě není v rámci EU jednotný přístup k licencování, financování a dalším tady těm požadavkům na výstavbu nových jaderných zdrojů.

A my, protože se snažíme v rámci povolovacích procesů všechny tyto procesy zrychlit, abychom skutečně termín mohli dodržet, tak si myslím, a je to má otázka, jestli jste o tom na Evropské radě jednali, případně vás požádat, zda byste o tom mohli jednat, protože nám se podařilo nebo za ČR jsem navrhla do těch výstupů své čtyřky, aby skutečně tam byl jednotný přístup a urychlení licencování povolovacích procesů a financování pro výstavbu jaderných zdrojů ze strany Evropské komise, protože standardní povolovací proces teď je 18 měsíců, což je nezvykle dlouhá doba.

V mírových procesech nebo v mírové době je to v pořádku, ale my se nacházíme ve válce a potřebujeme zrychlit každý termín, každý čas, který ušetříme a ta výstavba se urychlí, tak bude jenom ku prospěchu věci. Moc ráda budu děkovat za tu vaši odpověď v případě přímluvy na Evropské radě.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama