MVDr. Přemysl Rabas

  • Chomutov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2022 16:57:00

Návrh zákona reaguje na nelegální obchod z třetích zemí

Návrh zákona reaguje na nelegální obchod z třetích zemí

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k návrhu zákona o vstupu a dovozu kulturních statků na celní území EU

 Dobrý den, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Návrh zákona o vstupu a dovozu některých kulturních statků na celní území EU a o změně některých souvisejících zákonů, senátní tisk č. 310. Podstatou zákona je, jak jsme slyšeli, stanovení dalších podmínek pro vstup a dovoz kulturních statků na celní území EU. Zákon stanovuje jasné postupy pro zachování a vrácení kulturních statků, které svou původní zemi opustily v rozporu s právními předpisy této země. Vládní návrh zákona vychází z nařízení Evropského parlamentu a Rady 2019/880 ze dne 17. dubna 2019, o vstupu a dovozu kulturních statků.

Zákonodárcům PS byl návrh zákona rozeslán jako sněmovní tisk č. 150 22. února a byl doprovozen i velmi podrobnou důvodovou zprávou ministerstva kultury. Garanční poslanecký výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučil zákon schválit, a to bez připomínek, na své schůzi konané dne 22. června tohoto roku. V předloženém znění pan zákon schválila PS na 35. schůzi dne 30. září 2022, pro zákon hlasovalo 124 ze 129 přítomných poslanců, poslankyň. V Senátu návrh zákona dne 26. října projednal ústavně-právní výbor, jak jsme slyšeli, který doporučil návrh zákona schválit, ve znění postoupeném PS, stejně tak rozhodl 1. listopadu i garanční výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Ochrana historických a kulturních artefaktů, kulturních statků se v současné době zaměřuje především na předměty z území Česka, potažmo EU. Návrh zákona reaguje na nelegální obchod se statky, které jsou dováženy na naše území z dalších, tedy třetích zemí. Zákon určuje rozumné postupy pro posouzení hodnoty zadržených předmětů, vymezené instituce, které v tomto poskytnou odbornou součinnost, a stanovuje, jak se zadrženými statky dále nakládat.

Návrh zákona považuji za smysluplný, neboť vede k ochraně kulturního bohatství a také pomůže v boji s nelegálním obchodem, který často souvisí s organizovaným zločinem, případně v některých případech i s financováním terorismu. Doporučuji zákon schválit ve znění předloženém Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama