Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2022 11:18:00

Je Praha Sobě demokratickou stranou?

Je Praha Sobě demokratickou stranou?

Čižinského Praha Sobě chce za každou cenu do vedení města, to už asi všichni vidí. Uchyluje se proto v posledních dnech k buřičství a křičí na všechny kolem sebe, že se mají demokratické strany spojit a vládnout v Praze společně.

 Jak ale Praha Sobě může vůbec být demokratická strana, když ani oficiálně neexistuje?

Pár faktů, které o Čižinského straně možná nevíte...

Praha Sobě jako taková vlastně neexistuje. Protože nenasbírali dostatek podpisů od lidí a nemohli kandidovat za svoje hnutí, kandidovali za jakýsi subjekt, který nese oficiální jméno “Podporujeme občanskou kandidátku Praha Sobě”.

Nemají právní subjektivitu. Nemají žádné stanovy ani statutara jako ostatní demokratické strany. Kdo u nich teda ve skutečnosti rozhoduje a jak? Kdo za ně podepisuje smlouvy a dohody? Na základě čeho si volí své představitele? Nikdo neví.

Tento subjekt vznikl přejmenováním dřívější strany “5% pro vzdělání”, kde byl statutarem jakýsi Kryštof Kozák.

Kryštof Kozák nyní sedí ve správní radě společnosti Erudis, která dostala na dotacích skoro 94 milionů korun. Vše dohledatelné na internetu. Jaké je spojení mezi Kryštofem Kozákem a Janem Čižinským?

Jak vidíte, Čižinský může sice vykřikovat o demokracii a transparentnosti, ale pravda je taková, že Praha Sobě jako jediná ze všech stran zvolených ve volbách nemá žádnou právní podstatu, není tedy demokratickým subjektem, a rozhodně je NEJMÉNĚ transparentní organizací povolebních vyjednávání.

Upřímně doufám, že Čižinského snaha udržet se za každou cenu u moci nevyjde. A to ani nemluvím o jeho včerejších útocích na ODS, ve kterých se snaží SPOLU přemluvit, aby nespolupracovalo s hnutím ANO. Čižinský sám podpořil koalici s ANO v letech 2014-2018, když to pro něj bylo výhodné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama