Ing. Lubomír Brož

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2022 11:44:00

Návrh výslovně definuje, co se rozumí školním sportem

Návrh výslovně definuje, co se rozumí školním sportem

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 4. listopadu 2022 k návrhu poslanců Karla Haase a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu.

 Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, školský výbor návrh projednával na dvou svých schůzích a přijal k němu tři usnesení. Dovolte, abych vás nyní seznámil s průběhem projednávání ve výboru a s přijatými usneseními.

Na své 15. schůzi 5. října školský výbor projednávání návrhu přerušil do 19. října a stanovil termín pro podávání pozměňovacích návrhů pro projednávání ve školském výboru do 10. října. Následně školský výbor přijal 11. října per rollam usnesení, kterým prodloužil termín pro podávání pozměňovacích návrhů k projednání ve školském výboru do 13. října do 14 hodin.

Na své 16. schůzi dne 19. října následně školský výbor přijal usnesení, kterým doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s návrhem poslanců Karla Haase a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o podpoře sportu, sněmovní tisk číslo 270, ve znění pozměňovacího návrhu.

Pozměňovací návrh, schválený ve výboru, byl podán poslancem Karlem Haasem. Návrh je poměrně komplexní a reaguje na různé nedostatky původního návrhu, zmiňované v průběhu projednávání tohoto tisku. Z nejdůležitějších oblastí zmíním následující. Vím, že potom podrobněji ještě vystoupí předseda podvýboru pro sport. Takže za mě:

1. Návrh výslovně definuje, co se rozumí školním sportem a blíže definuje povinnosti Ministerstva školství v této oblasti. Například stanovuje konkrétní termín, do kterého Ministerstvo školství každoročně předloží vládě ke schválení návrh akčního plánu podpory školního a vysokoškolského sportu na další rok.

2. Návrh zavádí povinnost průběžné a pravidelné komunikace Národní sportovní agentury se sportovními organizacemi, municipalitami, ministerstvy a dalšími institucemi.

3. Návrh omezuje počet funkčních období, po která mohou být členové Rady Národní sportovní agentury jmenováni, omezuje tedy pouze na dvě po sobě jdoucí období.

4. Návrhem se oficiálně zřizuje Národní rozhodčí soud pro sport.

5. Zavádí se povinnost Národní sportovní agentury vyvíjet průběžně úsilí v iniciativní přípravě návrhů i jiných finančních nástrojů pro podporu sportu, jiné než jsou dotace ze státního rozpočtu.

Návrh ještě upravuje i některé další oblasti a vyjasňuje některé nejasné oblasti původního návrhu, nicméně tím, že je opravdu komplexní, zde zmiňuji jen z mého pohledu ty nejzásadnější změny.

Pozměňovací návrh byl na školském výboru přijat celkem šestnácti hlasy, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama