Mgr. Petra Pecková

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • hejtmanka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2022 10:01:00

Odvaha a duchapřítomnost profesionálů i civilistů zaslouží obrovský vděk

Odvaha a duchapřítomnost profesionálů i civilistů zaslouží obrovský vděk

Středočeská hejtmanka udělila ocenění za mimořádné činy při záchraně lidských životů

Celkem 29 osobností z řad policistů, hasičů a občanů bylo ve středu vpodvečer oceněno středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou Medailí Středočeského kraje za mimořádné skutky a významné zásluhy. Oceněné nominovali zástupci Integrovaného záchranného systému za výjimečné činy, které vedly k záchraně lidských životů.

„Odvaha, odhodlání a duchapřítomnost profesionálů a civilistů, kteří pomohli zachránit to nejcennější, a sice lidské životy, zaslouží obrovský vděk. Ocenili jsme policisty a hasiče za mimořádné činy, například za náročná poskytnutí první pomoci ještě před příjezdem profesionálů ze záchranky, tedy za něco, co nepatří mezi jejich běžnou pracovní náplň. Zdravotnická záchranná služba, který zachraňuje životy dnes a denně profesionálně a zaslouží si velké poděkování jako celek, pak namísto svých lidí nominovala osoby z řad civilistů, které na místě události zasahovaly jako první a svým jednáním zachránily život. V takové situaci se může zničehonic ocitnout každý z nás. Na straně toho, kdo pomoc potřebuje, i toho, kdo pomáhá. To musíme mít na paměti,” uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Ocenění zasahovali například u dopravních nehod, u zástav srdce, pomáhali při epileptickém záchvatu, při tonutí nebo po pádu osoby z výšky. Při několika zásazích pomohlo i použití automatického externího defibrilátoru, na jehož distribuci mezi hasiče a policisty se Středočeský kraj dlouhodobě podílí. Ocenění dostali i policisté, kteří zasahovali při loňském útoku ozbrojeného útočníka v benešovské nemocnici nebo tým, který zachránil muže při sebevražedném pokusu na železničním viaduktu v Žampachu. Uzávěrka nominací byla do konce června, proto mezi nimi nejsou například hasiči, kteří pomáhali s likvidací obrovského požáru v Národním parku České Švýcarsko.

Slavnostního předávání Ocenění za mimořádné skutky a významné zásluhy v barokním refektáři kutnohorského GASKu se zúčastnili i policejní prezident Martin Vondrášek, zástupce Generálního ředitelství HZS ČR, Krajského ředitelství Policie ČR, ředitelé středočeské a pražské ZZS a další hosté.

„Nejen v dnešní komplikované době, ale kdykoliv v našem životě, potřebujeme vzory, inspirativní hrdiny, kterým není lhostejné neštěstí druhých a jsou ochotní a připravení pomáhat. Příběhy profesionálů, kteří se při plnění běžných povinností setkali se situací ne zcela tradiční pro jejich profesi, i civilistů, kteří v krizové situaci nezaváhali, nezmatkovali, netvářili se, že se jich cizí neštěstí netýká, nedoufali, že zasáhne někdo jiný, ale naopak se odvážně pustili do obdivuhodné a úspěšné pomoci, jsou příběhy velké odvahy. A jak se říká, odvaha je poloviční záchrana. Druhou polovinu pak zajistily schopnosti oceněných lidí. A já jim chci ještě jednou vyjádřit velký obdiv a vděk,“ uzavřela hejtmanka.

Přehled oceněných:

Zástupci Policie ČR:

Aneta Samohýlová a Filip Šrubař
Za záchranu života muže při kolapsu během venčení psa.

Jan Papež a Jan Polák
Za záchranu života ženy, která se dusila po vdechnutí sousta.

Ondřej Soběslav a Tomáš Výborný
Za záchranu života řidiče s epileptickým záchvatem.

Martin Pecánek a Patrik Smejkal
Za záchranu života muže v bezvědomí.

Tomáš Pillmann a Valter Müller
Za záchranu života ženy při dopravní nehodě.

Kristýna Šrůtková, Lukáš Kabátník
Za záchranu života muže při pokusu o sebevraždu.

Jiří Černý a Robert Šmejkal
Za záchranu života muže po srdečním kolapsu.

Tereza Zrůbková a Radek Pečený
Za záchranu života ženy při dopravní nehodě.

Zdeňka Holešovská, Daniel Buzek, Martin Novák, David Breburda a Tomáš Račanský
Za duchapřítomný zásah v benešovské nemocnici, kde muž se zbraní ohrožoval personál.

Zástupci HZS ČR:

Štěpán Chapčák, Jiří Jeník, Lukáš Kubánek a Jan Novotný
Za záchranu života muže, který zkolaboval při tenise.

Civilisté nominovaní ZZS:

Kristýna Kubínová a Petr Cícha
Za záchranu života dvanáctileté dívky při zástavě krevního oběhu.

Simona Řezníčková
Za záchranu života osmiletého chlapce, který se topil.

Elen Zárožňová
Za záchranu života muže po pádu z lešení. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama